Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

KLIZIŠTE U GRABROVNIKU PRIMORAVA NA SELIDBU(?)

Obitelj Anice Turk iz Grabrovnika ovih dana intenzivno traži kuću na području Općine Štrigova u koju bi mogli preseliti iz vlastitog domaćinstva ugroženog klizištem. Prema riječima načelnika Općine Štrigova Stanislava Rebernika, to se pokazalo nužnošću, a prijedlog je nekako istodobno došao s obje adrese.
- I gospođa Turk i mi želimo da rješenje klizišta bude trajno, a ne da iduće godine zbog kiša i snijega opet strahuju od iste opasnosti. Cijena sanacije klizišta kretala bi se oko 300 tisuća kuna, pa smo došli do zajedničkog stajališta da je preseljenje možda najbolje rješenje. Trenutno je ovdje kod nas desetak kuća na prodaju i sve smo ih obišli, no ništa konkretno još nije definirano oko izbora kuće - kaže Rebernik.
U razgovoru s Anicom Turk saznajemo da dvije, tri kuće možda i jesu uži izbor, no još uvijek ih razmatraju s obzirom da i ona i sin trebaju donijeti zajedničku odluku o eventualnoj selidbi.
- Nama to predstavlja velik problem. Sada nismo odveć zabrinuti jer zemlja miruje, ali kad krenu kiše, nećemo oka sklopiti pod prijetnjom novog klizanja. Ono što smo od kuća pogledali - mogu reći da nekako, na prvu, ne odgovara našim potrebama. Ono što bi nama bilo primjereno naprosto se ne prodaje i to je problem, nazvala bih ga tako, koji tek rješavamo. Mi bismo svoje gospodarstvo nastojali prodati, o tome smo razgovarali i s Općinom. U krajnjoj liniji bismo dali Općini. Teško je dati konkretan odgovor jer je u sve u povojima, teško je naći nama primjerenu kuću koja je cijenom prihvatljiva, ali sigurno je to da želimo trajno rješenje. Dosta nam je straha - kaže Anica Turk za list Međimurje.
Načelnik nam kaže da je o ovoj temi razgovarao i sa županom Ivicom Perhočem. - Općina Štrigova morala bi naći dio novca za sanaciju klizišta, a ako uspijemo dogovoriti preseljenje, onda bismo pomogli oko kupnje kuće. U svakom slučaju, Županija nam je također najavila pomoć u tom smislu. Kako je župan proglasio elementarnu nepogodu na tom području, i iz državne blagajne će pristići nešto novca. On će biti skroman i tko zna kada će biti isplaćen, međutim, dobro će doći - zaključuje Stanislav Rebernik.
A. Ličanin

Izvor: 2913