Arhiva 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Ključ rasta su privatne investicije.

Protekle je srijede u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. U Vrdoljakovoj pratnji koji je, ako se ne varamo, prvi hrvatski ministar gospodarstva koji je službeno u tom svojstvu boravio u Međimurju, bili su i pomoćnica ministra za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo Jelena Zrinski Berger i ministrov savjetnik Predrag Bogičević. U velikoj vijećnici, nakon sastanka sa županom Matijom Posavcem i zamjenicima, ministar se susreo s tridesetak međimurskih gospodarstvenika s kojima je gotovo dva sata razgovarao o problemima koji ih tište. Za razliku od svog prethodnika Radimira Čačića, koji se kleo u investicije javnog sektora, Vrdoljakova mantra su privatne investicije bez kojih, kako je rekao, neće biti rasta.
- One su ključne, a Vlada mora pomoći svakom onom tko želi ulagati u Hrvatsku i poslovati poštujući naše zakone, ustvrdio je Vrdoljak.
Nešto ranije, ministar Vrdoljak i župan Matija Posavec mimo protokola su obišli tvrtku Čateks, poduzeće koje se trenutno nalazi u velikim problemima zbog još uvijek neriješenih javnih natječaja koje su raspisali MUP i Ministarstvo zdravlja, o čemu, po svemu sudeći, ovisi sudbina ove najstarije hrvatske tekstilne tvrtke. Teško da će jedan razgovor i obećanja ministra nešto pomoći, ali u Čateksu ne gube nadu...
Ministra goaspodarstva jedva je dočekao i sindikalac Franjo Veble, potpredsjednik GSV-a Međimurske županije, tijela koje je bezuspješno godinama tražilo dolazak ministra gospodarstva u Međimurje i upozoravalo na kaotično stanje u gospodarstvu. Uz konstataciju kako broj nezaposlenih u Međimurju iznosi 7.542, predao je Vrdoljaku zaklučke GSV-a na koje se niti jedno ministarstvo, pa tako niti Vrdoljakovo, nije udostojilo odgovoriti niti jednim slovom.
- Kad ćete konačno shvatiti da ste u Vladi RH da pomognete i gospodarstvenicima i ljudima u RH, pitao je Veble Vrdoljaka.
Na kasnijoj prigodnoj konferenciji župan Posavec naglasio je da ulaskom u Europsku uniju međimurski geografski položaj postaje prednost kod privlačenja stranih investitora.
- Svatko tko želi investirati poštujući zakone te za pošten rad dati poštenu plaću, kod nas je dobrodošao, istaknuo je Posavec koji je prijepodne u Varaždinu potpisao ugovor o jamstvenom fondu za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji vrijedan 585.000 kuna.
Fond se uspostavlja radi pomoći poduzetnicima kod izdavanja jamstava sektora prerađivačke industrije, kako bi im se povećala konkurentnost, zapošljavanje te rast proizvodnje i izvoza.
V.Trstenjak

Izvor: 3041