Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Klub žena s ginekološkim potrebama

Iz Županijske lige protiv raka Čakovec pokrenuta je inicijativa te je uoči Dana mimoza, tj., Dana borbe protiv raka vrata maternice, osnovan novi klub u okviru ove asocijacije. Riječ je o klubu koji će okupljati žene oboljele od raka vrata maternice te ostalih oblika ginekoloških zloćudnih tumora. Od veljače, u barakama bivšeg Građevinskog kombinata u Čakovcu (Schulteissova 19) sastanci članova novog kluba održavat će se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, od 16 sati (od 17 sati u ljetno doba). Županijska liga protiv raka Čakovec sada broji pet klubova čiji su članovi svojim radom dokazali koliko je ovaj oblik potpore važan oboljelima od raka u resocijalizaciji. Istovremeno, djelovanje klubova dalo je rezultata i u osvješćivanju javnosti te samim tim i prevenciji, istaknuli su predsjednik Lige Hussein Saghir, dr. med., te stručna suradnica u novom klubu, ginekologinja Ida Makovec.
- U djelovanju naših starijih klubova vidjeli smo potrebu, dobar odjek i rezultate koji su nas ponukali da osnujemo klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih bolesti, kaže doktor Saghir.
- Cilj nam je osvijestiti društvo da je rak vrata maternice prisutan i velik problem, a u Međimurju u posljednjih pet godina bilježimo povećanje broja oboljelih. Zadnji službeni brojčani podaci iz 2011. godine kažu da je u Hrvatskoj zabilježen 321 slučaj novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice, a 547 od neinvazivnog. Zabilježeno je 635 novooboljelih od raka tijela maternice te 449 od raka jajnika. U Međimurju je 2011. registrirano 13 novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice, 32 od neinvazivnog oblika bolesti, 7 od raka tijela maternice te 12 od raka jajnika. Među umrlima je najveći postotak žena oboljelih od raka jajnika. Zato je iznimno važna edukacija. Od 2012. u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice o kojem se premalo govori, zato je svaka akcija važna i zato ćemo i putem ovog kluba pokušati pridonijeti jačanju svijesti žena o važnosti kontrolnih pregleda, cijepljenja protiv HPV-a, itd., kaže doktorica Makovec.
Psihologinja Irena Šestak, tajnica Lige, dodala je da će osnivanje ovog kluba pomoći oboljelim ženama da se ne osjećaju stigmatizirano i da znaju da imaju mjesto na kojem mogu podijeliti osjećaje s onima koji žive iste strahove i probleme. Zasad je nukleus kluba mala skupina hrabrih žena koje su spremne pružiti podršku i koje ističu da je najgora opcija šutjeti o problemu i izolirati se. Dodaju kako je razmjena iskustava s onima koji su liječenje od zloćudnih bolesti prošli jedan od puteva k novim saznanjima i spoznajama te pozivaju žene da im se pridruže.
Ž. Drljić

Izvor: 3065