Arhiva 20.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

KNEZOVEC: Otac fotografirao dok je majka zlostavljala dijete!

Da se nesređeni obiteljski i bračni odnosi nerijetko prelamaju preko leđa djeteta ili djece svjedoči i posljednji slučaj obiteljskog nasilja zabilježen u međimurskom mjestu Knezovec u kojem je policija u proteklih godinu dana reagirala više od dvadesetak puta.
Bračna i obiteljska kalvarija supružnika Dražena Horvata i njegove, sada već bivše, supruge Sanje Posavec, inače djelatnice Prekršajnog suda u Čakovcu, započela je prije otprilike godinu dana, kad je on otkrio da je supruga na ime podignutog kredita njihovu zajedničku kuću, na još nerazjašnjen način, prenijela na svoga oca koji je nastavio kredit otplaćivati.
Tako je D. H. zapravo postao podstanar u svojoj kući, a nakon rastave ostao je s 13–godišnjim sinom živjeti pod istim krovom. Dijete se priklonilo ocu koji istjeruje pravdu ne bi li vratio kuću koju je dijelom sagradio i prije ženidbe. Zbog sporosti rješavanja njegovih predmeta, nedavno se odlučio i na štrajk pred zgradom Županije gdje ga je primio župan i pomogao da se njegov predmet što prije stavi u rješavanje, a sve u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Tijekom tog vremena u kući, u kojoj rastavljeni supružnici sa svojim zajedničkim djetetom žive, traje prava drama. Iako više kuća ne stoji na njega, D. H. sudskom odlukom ima pravo s djetetom tu boraviti. Malodobni sin priklonio se njemu i otac je preuzeo roditeljsku skrb.
Njih dvojica odvojili su se i žive u jednoj sobi, dok ostali prostor koriste svi zajedno. Igra živaca kulminirala je prije nekoliko dana, kada su policija i HMP opet imali posla.
Ovaj put, i u više navrata, kao nasilnik u obitelji zabilježena je majka protiv koje su u vrlo kratkom vremenu zbog obiteljskog nasilja podignute čak tri prijave. Otac se zbog ovakvoga stanja redovno javlja svojoj liječnici i psihijatru te Centru za socijalnu skrb. Oni savjetuju - smiriti situaciju koliko je moguće sve dok traje spor oko imovinskih i ostalih neriješenih odnosa u obitelji.
Zinka Čižmešija

Ne mogu se uplitati
Dražen Horvat: Ne mogu se uplitati u svađu dok se okomi na dijete jer sam onda i ja automatski nasilnik. Ne želim to ni u ludilu. Možda se čeka taj moj potez. Želim samo mirno živjeti sa svojim sinom i istjerati pravdu na koji je ona način, i uz pomoć koga, na svoga oca prenijela našu kuću. Posebno mi je žao što majka još uvijek prima dječji doplatak, a unatrag godinu dana ne sudjeluje u izdržavanju djeteta. Sin je u tri slučaja bio žrtva nasilja i svaki je put nasilnik bila supruga.

Dvadesetak
intervencija
Krunoslav Gosarić, glasnogovornik PU međimurske: - Istina je da smo na toj adresi u proteklih godinu dana zbog obiteljskog nasilja bili najmanje dvadesetak puta.

Majka šuti
Majku smo pozivali da da svoju izjavu, ali nije se oglasila na telefon.
Dijete nije završilo u bolnici, ali je savjet liječnika HMP-a bio da se pozove liječnik u slučaju da dijete dobije vrtoglavicu ili slične simptome.

Mjera nadzora
Suzana Belović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec:
- Roditeljima je izrečena mjera nadzora nad roditeljskom skrbi, što znači da imaju voditelja koji ih tjedno kontrolira u njihovom funkcioniranju i njihovom odnosu prema djetetu. U početku se sve činilo da su se odnosi poboljšali, međutim, u trenutku je sve opet na početku. Pred nama je sljedeći korak, a trenutno ne mogu reći koja će mjera stupiti na snagu.

Izvor: 2969