Arhiva 17.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Knjiga o rodama čeka potporu

Čakovčanin Josip Horvat Majzek, fotograf i zaljubljenik u prirodu, dugo se godina iz vlastitog zadovoljstva bavio istraživanjem međimurske faune, autor je nekoliko fotografija u Međimurju izuzetno rijetke crne rode i njihovih mladunaca, dabrova, vidri...Donedavno, Majzek se aktivno bavio prebrojavanjem i prstenovanjem bijele rode, a ta je ptica ostala Majzekova velika ljubav. Upravo bijeloj rodi on je posvetio i svoju knjigu pod naslovom Naše rode. Knjiga bogata autorovim fotografijama i pričama o rodama spremna je za tisak. Dobila je pozitivna mišljenja struke, ali...
Kako to obično biva, problem je u novcu, pa je autor zakucao na brojne adrese, među ostalima i na adresu Međimurske županije. No, osim lijepih riječi i pohvala na račun knjige, ništa se ne događa.
- Već tjednima ne mogu do župana Ivice Perhoča kojemu bih želio predstaviti projekt, kako bi se i Županija uključila u financiranje. Svima su u Županiji puna usta zaštite prirode, Ministarstvo za aktivna gnijezda ljudima isplaćuje određene iznose novca, a za ovu knjigu, koja se bavi upravo rodama i koja bi na pravi način predstavljala naš kraj, nema sluha. Zar ne bi mogla biti dio protokolarnih poklona koje posjetitelji dobiju u Međimurju? - pita se Majzek, svjestan trenutne situacije oko županijskih financija, ali isto tako svjestan i koliko se novca potroši na manje značajne projekte. Prema njegovoj procjeni, troškovi tiska iznosili bi oko deset tisuća kuna. (vt)

Izvor: 2938