Arhiva 08.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Koja će biti uloga domaće Udruge arhitekata?

Gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon nedavno je donio odluku da otvori postupak javne nabave za odabir najpovoljnige ponuđača za izradu urbanističko-arhitektonske studije užeg centra Čakovca. Iako je odluku donio samostalno, o tome je izvijestio i vijećnike na 18. sjednici Gradskog vijeća održanoj 23. veljače. Ne bez pitanja i polemike, očekivano. Koje je područje obuhvata studije i hoće li u nju biti uključena i naša udruga arhitekata, zanimalo je Đuru Bela (HDK). Naši arhitekti studiju su spremni napraviti zabadava, kako je napomenuo. U obrazloženju odluke stoje i stvari koje ne pišu u GUP-u, pokušava li nas to gradonačelnik dezinformirati, zapitao je Renato Slaviček (HSLS). Smisao studije je da bude podloga za izradu izmjena i dopuna GUP-a te izradu urbanističkog i detaljnog plana za prostor obuhvata, odnosno da bude okvir za arhitektonsko rješenje buduće zgrade uprave Grada, na prostoru sadašnjeg parkirališta kod MTČ-a, rekao je Šalamon.
- Studija doista obuhvaća širi prostor, odnosno one susjedne - Trga Republike i Perivoja Zrinskih. Od Udruženja arhitekata Međimurske županije nije bilo pisane inicijative za izradu rješenja, a smatram i da se treba držati odredbi Zakona o javnoj nabavi, pa uputiti i javni poziv na koji se može javiti i naša udruga, ali ne kao nositelj posla jer bi to značilo da će sve biti skuplje i trajati duže.
Naša je udruga spremna to besplatno obaviti, replicirao je Slaviček. Vedran Mikulić (HDZ) nije prigovorio proceduri, već upitnom ocijenio potrebu za studijom u vrijeme krize. Procijenjena vrijednost same studije iznosila bi do 470 tisuća kuna, a postoji opasnost da se u teška vremena neće ići u realizaciju projekta, dok će trošak studije ostati.
- I dva člana gradske uprave su članovi Udruge arhitekata, ali se nitko nije kao njen predstavnik službeno javio u Grad iako je neslužbenih kontakata bilo. Sigurno ćemo i u Komisiju koja bude provodila odabir uzeti nekoga iz Udruge - rekao je Šalamon.
Ovom je prilikom podsjetio na izbor rješenja pješačke zone. Tada se nitko nije javio na natječaj, a najboljim je ocijenjeno rješenje studenata koji još nisu imali licencu za projektantske poslove, pa su njihov rad trebali drugi potpisati. Ne želim da rješenje za ovaj prostor bude na razini studentskih radova, rekao je Šalamon.
U raspravi o samoj namjeri da se izgradi nova zgrada gradske uprave rečeno je da bi investitor bio u iskušenju da podigne ružnu zgradu i da ovaj prostor treba štititi. Izradom studije ga i štitimo. (k)

Izvor: 2967