Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Koje tajne krije Perutnica?

Kad čovjeka impresionira priroda, kad mu zarobi dušu ljepotom, predaje joj se bez straha, ali s poštovanjem.
Takav je život entuzijasta i znalaca iz zagrebačkog Kluba “Roniti se mora” koji su 4. veljače, u okviru svojih redovitih klupskih aktivnosti, boravili u Prelogu i Otoku. Zaronili su u dravski rukavac i otočki ribnjak Perutnica.
Ronili su iskusni predsjednik spomenutog kluba, Zagrepčanin Damir Zurub, zatim Pieter Klaas de Boer (rodom iz Barbadosa) i mladi Čakovčanin Nikola Hrženjak - te nam objektivima svojih kamera omogućili pogled u dubine Perutnice.
Domaćini, ribiči preloškog Sportskog ribolovnog društva Glavatica, koje gospodari Perutnicom, nakon 39-minutnog zarona ronioce su okrijepili i ugrijali domaćim specijalitetima i kuhanim vinom, a potom su ih ugostili Sanja i Mišo Rašan iz Preloga čiji je sin Lovro također član Ronilačkog kluba “Roniti se mora”.
Život pod
ledom
Prije zarona u tihi, živi svijet, trebalo je razbiti led na temperaturi zraka od minus 1 Celzijev stupanj te zaroniti u plus 1 C, koliko je iznosila temperatura vode.
Ronioci su nam pokazali i neke od stanovnika Perutnice, poput povelikog riječnog raka s fotografije, no, između ronioca i Perutnice postoji zavjet: neke tajne ribnjaka nikada neće odati...
Željka Drljić

Izvor: 3068