Arhiva 04.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

"Koleslin" iz 1910. godine

Dobro je što zanesenjaci paze da nam se tradicija ne ugasi. Jedan od onih koji ne staju je Ivan Novak, majstor kolar i stolar iz Knezovca. Ivan se u svojim umirovljeničkim danima vratio svojoj staroj vještini kojom je počeo radni vijek, da bi ju zamijenio poslom osigurateljskog agenta, kad su se vremena promijenila.
- Pa što bih inače radio, sa svoje 72 godine još imam snage – objašnjava Ivan povratak staroj ljubavi. Već pred dvije godine završio je kapitalni projekt - rekonstruirao je nekadašnja seoska kola. Na turističkim manifestacijama u Međimurju i susjedstvu njima se i pohvalio, kako bi pokazao da nekadašnje znanje o kolariji i stolariji nije nestalo. Ali odmah si je zadao novi zadatak - obnoviti “koleslin”, manja kola za konjsku zapregu. Rekao nam je:
- Metalna konstrukcija stara je 102 godine, a našao sam ju pretražujući metalni otpad na Unimeru. Ali drveninu sam morao sam rekonstrirati, u brijestu, javoru i akaciji, za što mi je trebala puna godina. Srećom, imam i pomoć - unuk Filip se “zagrijao” za kolariju i on će valjda nastaviti tradiciju.
Posao je završio nedavno i rezultatom jednogodišnjeg truda odmah nam se pohvalio: Neka to bude moja čestitka za vašu 60 obljetnicu, rekao je nam je. (d.k.)
Snimio D. Lesar

Izvor: 3006