Arhiva 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Koliko na telefoniranje troši "štedljiva" županija?

Pedeset troje zaposlenih u Međimurskoj županiji koristi tridesetak službenih mobilnih uređaja (ukupno Županija ima 51 službeni mobilni uređaj, ali nešto ih je kod šefova i djelatnika županijskih tvrtki), a u prvih 9 mjeseci ove godine račun za mobilnu telefoniju iznosio je točno 55.717,35 kuna, odnosno 6.190,81 kuna mjesečno. Tome treba dodati i račun za fiksnu telefoniju za koju je prosječan mjesečni račun u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 3.402,92 kune, ili ukupno 30.626,34 kuna.
U taj iznos ulaze i usluge takozvanog gatewaya mobilnih operatera (prilikom zvanja s fiksnog na mobilni broj bilo kojeg operatera račun se obračunava kao da se zove s mobitela na mobitel, dakle, manji je nego kad se zove s fiksnog na mobilni broj). Tako su županijski službenici i čelnici u prvih devet mjeseci samo za razgovore putem mobitela i fiksnih telefona potrošili ukupno nešto više od 86 tisuća kuna! Puno ili malo, stvar je procjene, a kako bi se dodatno smanjili troškovi, još je bivša županijska vlast u ožujku ove godine potpisala novi ugovor s telefonskim operaterom temeljem kojeg su računi za mobilne telefone dodatno smanjeni, tako da se oni sada, tvrde nam u uredu župana, kreću oko iznosa od 5 tisuća kuna mjesečno (za usporedbu, u proteklom ugovornom razdoblju to je iznosilo 8 tisuća kuna).

Limit na potrošnju

Svi zaposlenici, uključujući župana i njegove zamjenike, imaju limitiranu mjesečnu potrošnju na mobitele, a Županija svima plaća pretplatu i još 100 kuna troškova službenicima. Pročelnicima se, osim pretplate, plaća po 300 kuna troškova, a županu i zamjenicima 700 kuna troškova. Sve potrošeno iznad tog iznosa moraju platiti sami. Mjesečni računi dolaze svaki mjesec, i to za svaki broj posebno, tako da se može pratiti potrošnja svakog korisnika.

Bez službenih bankovnih kartica

Župan i zamjenici, tvrde u Uredu župana, ne obračunavaju si putne troškove, bilo za putovanja po Hrvatskoj ili inozemstvu, pa se evidencija troškova službenih putovanja ne vodi kao posebna stavka. Troškovi putovanja tako se mogu iščitati iz potrošnje goriva za službene automobile, koja je uglavnom konstantna i iznosi mjesečno oko 10 tisuća kuna, odnosno oko 1.400 kuna po vozilu i više-manje je konstantna. Za gorivo se tako godišnje potroši nešto više od 120 tisuća kuna, a u to su uključena i putovanja po inozemstvu.

Župan “ukinuo” ono što nisu ni imali?!

Iako se župan Matija Posavec u žaru pojašnjavanja mjera štednje koje je poduzeo nedavno pohvalio kako je svim pročelnicima ukinuo službene bankovne kartice, pa ih sada u Međimurskoj županiji nitko ne koristi, činjenica je da kartice pročelnici nisu imali niti za prijašnje vlasti, pa im ih župan nije mogao niti ukinuti. Vjerojatno se radilo o gafu, ali je također činjenica da je naša županija, u usporedbi s drugim hrvatskim županijama, kad su u pitanju reprezentacija i slični troškovi, na samom dnu po potrošnji. Ali, tako je bilo i u proteklom mandatu.
Vladimir Trstenjak
Snimio D. Lesar

Izvor: 3050