Arhiva 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Plaće velike, veće i male(?)!

KOLIKO SU PLAĆENI POJEDINI MEĐIMURSKI DUŽNOSNICI

Međimurski politički trio - Ivica Perhoč, Matija Posavec i Anđelko Horvat porezne obveznike, prema računici bivšeg župana Josipa Posavca izrečenoj na protekloj sjednici Županijske skupštine, godišnje stoji milijun kuna, samo s osnova plaća. Bila računica točna ili ne, i makar postavljena u kontekstu što se za tih milijun kuna od najviše rangiranih političara može očekivati za uzvrat (Posavec je “zaboravio” da i on još uvijek prima punu plaću, dobiva vijećničke naknade, naknade za odbore...), činila se prilično zvučnom.
Župana Perhoča porezni obveznici mjesečno plaćaju 15 tisuća kuna neto sa svim dodacima, a istu plaću primao je i Josip Posavec. Zamjenici župana primaju oko 12 tisuća kuna neto (ovisno o radnom stažu), ali to je već poznata stvar. Manje su poznate plaće koje primaju direktori po raznim “županijskim” poduzećima i poduzećima koja kolokvijalno nazivamo “javnim poduzećima”, kao što su na primjer Međimurske vode i Međimurje plin. Kod ovog potonjeg poduzeća zanimljivo je - plaću direktora Vladimira Ivkovića (HDZ-ovog saborskog zastupnika) ne znaju čak niti pojedini članovi Nadzornog odbora. Čak je i potpredsjednik NO-a Međimurje plina nedavno pisanim putem tražio očitovanje o Ivkovićevoj plaći, isplaćenim putnim troškovima i drugim beneficijama. Odgovor nije dobio, pa je poslao “požurnicu” na koju odgovor još čeka. Prema javnom pogovoru, plaća direktora Ivkovića iznosi između 25 i 30 tisuća kuna neto i on bi, po ovome, bio apsolutni rekorder među firmama koje su u (su)vlasništvu Međimurske županije ili općina i gradova. Ne čudi stoga što Ivković nije prihvatio gotovo dvostruko manju plaću saborskog zatupnika, već se odlučio za direktorsku. Međutim, Ivković, barem prema onome što nam je rekao u petak, nije siguran kolika mu je točno plaća, ali da se kreće oko 21 tisuću kuna, nikako trideset.
Josip Zorčec, direktor Međimurskih voda, također ima sasvim pristojna primanja od 21 tisuću kuna neto mjesečno. Dok se za ove firme može reći da relativno uspješno funkcioniraju upravljajući infrastrukturom koju su izgradili sami građani, a kroz istu infrastrukturu istim građanima distribuiraju i naplaćuju prirodna bogatstva, stvarajući pritom i nekakav “profit”, “prikopčano” na Međimursku županiju postoji i nekoliko firmi, ”glodača” proračunskog novca, čiji se direktori (sve do jednoga ih je postavila politika) također ne mogu požaliti da im loše ide.
Direktor REDEA-e Matija Derk, županijskog poduzeća s 12 zaposlenih, koja je od 4,6 milijuna kuna ukupnih prihoda (od toga je 2,3 milijuna dotacija iz Županijskog proračuna) u 2008. godini na “intelektualne i ostale usluge” spiskala 2,4 milijuna kuna, ima neto plaću od 12.275 kuna.
Marjan Novak, direktor MESAP-a, firme koja nikako da “pokrije” samu sebe, prima neto plaću od 12.848 kuna.
MIN - Međimurje, investicije, nekretnine, d.o.o., županijska je tvrtka koju vodi direktor Ivan Vinković i jedini je zaposlenik. Vinković je u 2008. godini “sam” realizirao 4,7 milijuna kuna i vodi brigu o bivšoj vojarni, a prima neto plaću od 11.900 kuna.
U svibnju 2008. godine osnovana je još jedna firma, Međimurska energetska agencija d.o.o. (MEA) (trenutno s dva zaposlena) čiji direktor Mladen Boršić prima okruglih 10 tisuća kuna neto plaće.
Zračna luka Međimurje d.o.o. pod direktorskom je palicom Vjerana Vrbanca, pravnika Županije. Zračna luka nema zaposlenih, isplatila je 15 tisuća kuna neto po ugovoru o djelu za jednog vanjskog suradnika za stručnu pomoć.
Županijsku upravu za ceste, koja je odlukama Upravnog vijeća (čiji su članovi u 2008. godini primili 45 600 kuna neto naknada) bila jako izdašna u davanju donacija raznim udrugama (najviši iznosi dati su NK-u Međimurje), vodi ravnatelj Zoran Šarić za neto plaću od 11.748,36 kuna. ŽUC-u je u međuvremenu dato crveno svjetlo za davanje bilo kakvih donacija kojih je 2008. podijeljeno u iznosu od 203 tisuće kuna.
I na kraju, nije nam bila namjera bilo što sugerirati, niti tvrditi da je bilo koja od ovih plaća previsoka (svaka bi mogla biti i veća), ali dobro dođe za usporedbu kada se demagogijom, popljačkanim i osiromašenim radnicima pokušavaju prodavati velike ideje. Dobro dođe i u trenutku kada je i u Međimurju krenula prava lavina stečajeva, kad pojedini radnici mjesecima ne dobivaju ništa za svoj rad, ili dobivaju tek toliko da sutra opet mogu doći na posao..., a većina ovih plaća financira se iz njihovog džepa.
V.Trstenjak

Izvor: 2846