Arhiva 26.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kolska ponovo ima novi proizvod

U ponedjeljak, 16. srpnja Radionica željezničkih vozila Čakovec, odnosno Kolska, kako radionicu prepoznajemo lokalno, primila je rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kojim se odobrava upotreba četveroosovinskog teretnog vagona za prijevoz kontejnera serijske oznake Sgs-z.
Taj je vagon namijenjen prijevozu kontejnera, a konstrukcija vagona izvedena je rekonstrukcijom standardnog teretnog vagona serije Gas-z uklanjanjem nadgradnje i dijelova konstrukcije te ugradnjom novih glavnih uzdužnih nosača, ojačanja i ukruta, rekonstrukcijom poprečnih nosača radi usklađivanja visine poda s normom (1.155 mm), produljenjem postojeće konstrukcije na dužinu utovara (18,4 m) te nizom drugih tehničkih zahvata kojima je novi vagon usklađen s normom HRN EN 12663.
Na postolju vagona ugrađeni su preklopni držači kontejnera, ukupna masa vozila iznosi 80 tona (masa vagona je 20 tona), a opterećenje je moguće do 20 tona. Najveća dopuštena brzina praznog vagona je 120 km/h, a natovarenog do 100 km/h. Rekonstruiran vagon jeftiniji je 55% u odnosu na novi istovjetan vagon.
Rješenje za uporabu četveroosovinskog teretnog vagona za prijevoz kontejnera na prigodnoj svečanosti u Kolskoj u ponedjeljak Draženu Vidoviću, direktoru Kolske, predao je Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra za željeznički promet iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a na svečanost su došli i mr. sc. Rene Valčić, predsjednik Uprave HŽ-a, Ivan Lešković, predsjednik Uprave HŽ Carga (u čijem je vlasništvu Kolska), Ivica Perhoč, župan Međimurske županije, Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca, i Vladimir Habuš, ravnatelj Agencije za sigurnost željezničkog prometa.
Direktor Kolske D. Vidović u prigodnom obraćanju gostima i uzvanicima posebno je po primitku rješenja naglasio:
- Želim zahvaliti Upravi HŽ Carga na povjerenju prilikom realizacije ovako zahtjevnog zadatka, ali i Ministarstvu čiju i finacijsku podršku u ovakvim projektima uživamo.
Zahvaljujem i svim zaposlenicima Kolske koji su u manje od pet mjeseci - od idejnog rješenja do probnih vožnji - projekt priveli kraju i još jednom dokazali da su sposobni odazvati se zahtjevnim europskim standardima.
M. Belčić

Izvor: 2987