Arhiva 28.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kome to smeta Kunčićev žuti muškat?!

Već dugo u Međimurju nije vođena takva hajka kao proteklih mjeseci protiv jednog vrsnog vinogradara i vinara kao što je Dragutin Kunčić iz Banfija. Sve je počelo oko Nove godine, vjerojatno iz “kuhinje” zavidnih kolega. Bilo kako bilo, mašta onih koji su se drvljem i kamenjem bacili na njegovo vino, posebno na višestruko nagrađivan žuti muškat, nije imala kraja: te da u vino stavlja antifriz, te da vino pravi od umjetnih preparata, te da je u zatvoru...
Prvi mu je otvoreno na te priče nedavno ukazao ugostitelj iz Varaždina, veliki kupac njegovih vina, koji ga je nazvao i pitao što se to događa jer je do njega došao glas da je u zatvoru. Cijela obitelj Kunčić bila je preneražena, a pogotovo kad su mu to potvrdili i kolege vinogradari kod kojih je propitkivao jesu li čuli te priče. A onda je lavina krenula. Svaki je dan saznao nešto novo.
- Iznenađenje je bilo to veće jer mi u prodaji vina nismo osjetili stagnaciju ili pad prodaje. Čak štoviše, potražnja za žutim muškatom sve je veća. Zato smo posadili i novih 2,5 hektara te sorte – ističe Drago.
U to smo se i sami uvjerili proteklog tjedna, kada nam je jedan od kupaca njegovih vina rekao da se, i pored svih lažnih priča, on neće odreći Kunčićevog žutog muškata, a ni rajnskog rizlinga.
Na tom tragu su i rezultati analize Kunčićevih vina koji su obavljeni početkom godine u Zavodu za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Zagrebu (Hrvatskog centra za poljoprivedu, hranu i selo). Analizu za rajnski rizling, chardonnay, žuti muškat, graševinu i pušipel potpisala je mr.sc.Ivana Alpeza, izuzetno priznata stručnjakinja za vina. Sastav Kunčićevih vina ima izuzetno pozitivne pokazatelje. Dakle, u njima nema nikakvih patvorina. Čak štoviše, na nedavnom odabiru, veliki hrvatski i europski poznavatelj vina Saša Špiranec dao je vrhunske ocjene žutom muškatu i rajnskom rizlingu obitelji Kunčić te oba vina predložio za izložbu u Londonu. Prošlog utorka je, po već ranije određenom planu i programu, priređeno interno ocjenjivanje žutog muškata upravo u Kunčićevoj kušaonici u Banfiju. Svoja vina donijelo je 13 najjačih međimurskih vinara i međusobno ih ocjenjivalo. Žuti muškat obitelji Kunčić opet je po ocjenama bio jedan od najboljih.
„Muškat žuti ima vrlo lijep i zavodljiv miris slatkastih cvjetnih aroma pomiješanih s primjesama zrelog muškatnog grožđa. Okus je prvenstveno slatkast i još se minutu-dvije zadržava na nepcu i usnama. Slatko i mirisno, za muškat neobično bogato, a zbog dobro odmjerenih kiselina prilično je pitko vino“, napisao je u „Bajkovitim okusima Međimurja“ Saša Špiranec o Kunčićevom muškatu.
Je li to ili brojne zlatne i srebrne medalje, koje njegova vina dobivaju na svim važnim ocjenjivanjima i izložbama, bio razlog što je krenuo napad na njega. Mnogi vjeruju i da je to pokušaj diskreditacije svih međimurskih vinara koji su posljednjih godina osvojili Hrvatsku upravo visokokvalitetnim i kod znalaca izuzetno cijenjenim vinima.
Teško je u nekoga uprijeti prstom i okriviti ga za sve izmišljotine, ali još je teže nositi breme svakodnevnog olajavanja koje može postati i opasno ako se nastavi takvim tempom. I onima koji su kao argumente za napade koristili policiju i USKOK moramo reći da glasnogovornik PUM-a Krunoslav Gosarić opovrgava bilo kakve istražne radnje u vezi s tim slučajem. Svom članu punu podršku u svemu tome daje i udruga vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“. Njezin predsjednik Zdravko Dvanajščak ističe kako se svi dobro poznaju i često međusobno zalaze u podrume, pa je nemoguće da bi se nešto takvoga moglo događati. Previše je znoja, novca i znanja utrošeno na ugled međimurskog vinarstva, da bi ga se tako lako prokockalo.
Kunčići zahvaljuju na potpori, a posebno su ponosni na činjenicu što im prodaja vina, kao i drugim vrhunskim vinarima, svakodnevno raste. Krajnji kupci znaju što je dobro, što je kvalitetno, a to uvijek ima prođu na tržištu. Usprkos svim zlim jezicima!(IJ)

Izvor: 2966