Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA U MEĐIMURJU

Na čakovečkom groblju u nedjelju, 30. svibnja održana je tradicionalna komemoracija u počast pripadnika židovske zajednice u Međimurju i Prekmurju koji su u svibnju 1944. godine odvedeni u logore smrti širom Europe. Na komemoraciji su govorili Andrej Pal, dr., predsjednik Židovske općine u Čakovcu, dr. Ognjen Kraus, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Republici Hrvatskoj, dok je prigodan vjerski obred posvećen stradanjima Židova u holokaustu održao zagrebački rabin Luciano Moše Prelević, a u molitvi mu je pomogao Vladimir Hur iz zagrebačke Židovske općine.
- Židovi iz Međimurja dio su 6 milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu, rekao je Pal. Ubijeni su samo zbog toga što su pripadali drugom narodu ili vjeri, zbog toga što su drugačiji. I u ta teška i tragična vremena bilo je nih koji se nisu pomirili s tada službenom politikom, oni čija su moralna načela i ljudskost bili jači od nje. Hvala im na tome. Samo su malobrojni preživjeli strahote koncentracijskih logora i vratili se svojim spaljenim ognjištima. Tek su tada postali svjesni činjenice da su ostali sami ili tek malobrojni sretniji s nekim od preživjelih rođaka i prijatelja. Dok su još rane bile svježe i srce puno boli, a budućnost na spaljenom ognjištu neizvjesna, većina ih se odlučila na odlazak u Izrael, da pronađu mir i novi put. Malobrojni koji su ostali nastavili su život nekad velike, značajne i poštovane zajednice koja je svojim aktivnim radom sudjelovala u razvoju ovog kraja. Zahvaljujući njihovom radu, trudu i entuzijazmu, holokaust nije zaboravljen i neće se ni ne smije zaboraviti. Taj je zločin ostao ostao trajan pokazatelj ljudske nesnošljivosti i mržnje te vječni spomenik tragičnih posljedica nacizma, fašizma i ustaškog režima. Na žalost, sve je manje onih koji su živjeli i preživjeli te strahote, a na nama koji ostajemo je da svim naporima nastojimo da se to mračno razdoblje čovječanstva ne zaboravi.
Dr. Pal zahvalio je gradskoj upravi i Čakomu zbog toga što čakovečko groblje služi kao primjer kako je moguće održavati dostojanstveno i primjereno sjećanje na nevine žrtve holokausta, a zahvalio je i svima koji su im dolaskom na komemoraciju iskazali počast. Dr. Ognjen Kraus u svom je izlaganju podsjetio na neposredan razlog tome što je posljednja nedjelja u svibnju tradicionalan termin komemoracije – međimurski (i prekmurski) Židovi 21. svibnja 1944. godine odvedeni su i već tri dana kasnije 400 ih je pogubljeno u logoru Auschwitz. Svojim domovima nakon rata vratila se tek petina članova nekadašnje židovske zajednice. Komemoracija je završila vjerskim obredom koji je vodio zagrebački rabin Luciano Moše Prelević.
Dražen Kovač

Izvor: 2875