Arhiva 29.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Komunalna naknada od 13.460 kuna?

- Kakvog smisla i opravdanja ima ovoliki iznos komunalne naknade - požalila nam se Smiljana Marčec iz Pribislavca na rješenje o komunanoj naknadi koje je dobila od Općine Pribislavec. Iznos od 13.460 kuna sigurno je pretjeran, kaže ona.
Temelj za razrez komunalne naknade, u iznosu na koji se Smiljana žali, jest povelik prostor svinjske farme u kojoj Smiljana ima u tovu svinje, kao kooperantica Tvornice stočne hrane iz Čakovca, inače zaposlena u “Calzedoniji”.
- Obrazložili su mi da se tu radi o doprinosu koji kao građani plaćamo za održavanje javne rasvjete, za čišćenje i održavanje javnih i zelenih površina i slično. Nemam primjedbe na ono što su mi kao obvezu izračunali za moj stambeni prostor, ono što svi moramo platiti kao građani. Problem je u tome što prostor moje farme smatraju poslovnim prostorom, a ja sam kooperantica, to i nisu moje svinje, Tvornici stočne hrane samo pružam uslugu. Prihod od toga je tridesetak tisuća kuna godišnje. Ako se odbije ovo što Općina sad od mene traži i još neke režije, ostaje desetak tisuća. Biste li vi to na mom mjestu platili? Kooperacija mi je donedavno bila i jedini prihod, posao sam našla tek pred nekoliko mjeseci. Žalila sam se na to i pretprošle i prošle godine, ali bez uspjeha. I sada sam zatražila razgovor s načelnicom, ali do nje se ne može doći, ona nema vremena za mene. Načelnica Višnja Ivačić odbija prigovor da nije spremna ni saslušati.
- Uvijek ću naći vremena za građanina. Svatko ima pravo prigovoriti iznosu izračunate obveze za komunalnu naknadu. Na rješenjima to i piše, pa će komunalni redar u svakom slučaju u kojem je prigovor uložen izaći van i pogledati o čemu se radi. No, koliko znam gđa Marčec dosad nije ulagala prigovore. O tome u općinskoj dokumentaciji nema traga.
Nije plaćala obveze
U ovom slučaju prigovor se ne odnosi na izračun površine na koju se obračunava komunalna naknada, što je najčešći razlog nezadovoljstva, već na tretman tog prostora. Vladimir Brozović, pročelnik JUO-a u Općini Pribislavec, kaže, međutim, da općinska odluka o komunalnoj naknadi u kategoriji poslovnih prostora razlučuje više potkategorija.
Tu su poslovni prostori u užem smislu, poput trgovina, zatim proizvodne hale, dok farma svinja spada u “ostale poslovne prostore”. Ta potkategorija ima najniži koeficijent obračuna komunalne naknade. U praksi to znači da se za farmu svinja u Pribislavcu obračunava 45 lipa za kvadratni metar mjesečno, dok se npr. u susjednom Ivanovcu, ali na području Grada Čakovca, kvadrat plaća 50 lipa mjesečno. Brozović ističe i da gđa Marčec već prijašnjih godina nije plaćala tu obvezu.
Ovo što je sada dobila je opomena po neplaćenoj obvezi. Redovna godišnja rješenja izlaze u proljeće. Njena godišnja obveza je trećina ovoga što stoji u sadašnjem rješenju. Brozović kaže da je gđa Marčec doista prigovarala, ali samo samo prepirući se u Općini. Nikad nije dala pisani podnesak.
- Nije istina, davala sam pisane prigovore i ranije, ali se nisu udostojili odgovoriti. Ne može se s njima ni razgovarati, a načelnica je neuhvatljiva, kao da je ministrica - kategorična je Smiljana Marčec.
Komunalna naknada u Općini Pribislavec inače ima malo specifičnu povijest. U jednom je razdoblju bila i ukinuta, a ponovo je uvedena na traženje Državne revizije. Sada se, kako saznajemo, razmišlja o izmjeni odluke o komunalnoj naknadi kojom bi se upravo koeficijent za gospodarske, tj. poljoprivredne objekte drastično smanjio, možda na trećinu sadašnjeg, uvažavajući specifičnost poljoprivrede. No, to će biti, ako bude, osnova za obračun obveze u budućim godinama. Sadašnja obveza je zapisana.
D.Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2953