Arhiva 05.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Konačno povrat duga Međimurcima za kanalizacijske mreže izgrađene 2011. godine

Na današnjoj (četvrtak) sjednici Vlade Republike Hrvatske, donesena je Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma u svrhu podmirenja obveza po sklopljenim sporazumima za sufinanciranje razvoja sustava javne odvodnje Međimurske županije na području Općine Donji Kraljevec, Grada Čakovca i Općine Nedelišće. Ovom Odlukom Hrvatske vode preuzele su obvezu plaćanja 42.016.17,56 kuna, koliko je temeljem Sporazuma o sufinanciranju izgradnje kanalizacijskog sustava, potpisanog 2007. godine.

 

Te su godine potpisani Sporazumi o sufinanciranju izgradnje kanalizacija na području Općina Donji Kraljevec i Nedelišće te Grada Čakovca, no tadašnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva svoju obvezu nije u cijelosti podmirilo. Kako bi platile dobavljače, Međimurske vode bile su prisiljene kreditno se zadužiti, a otplata rata znatno opterećuje poslovanje tvrtke te je onemogućuje u daljnjim planovima. Ovom odlukom dug će preuzeti Hrvatske vode, koje će tijekom naredne tri godine Međimurskim vodama plaćati rate i to iz naknade za zaštitu voda putem Plana upravljanja vodama za 2016., 2017. i 2018. godinu. Ovom Odlukom riješena su još jedna dugovanja bivše HDZ-ove vlasti, koja je preuzela obvezu, no nikad je nije podmirila, kazao je Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a te je naglasio da je ovime omogućeno daljnje razvijanje ove tvrtke, koja je u vlasništvu naših gradova i općina.

 

Da podsjetimo, izgradnja sustava odvodnje oborinskih voda u cijeloj Općini Donji Kraljevec, dijelu Općine Nedelišće te naseljima Novo Selo Rok, Krištanovec i Ivanovec, završena je 2011. godine. Sporazumi, ukupno vrijedni 150 milijuna kuna, potpisani su 2007. godine, a Vlada je trebala sufinancirati polovicu iznosa. Potpisan Ugovor za Grad Čakovec bio je vrijedan 70 milijuna kuna.

Izvor: 3158