Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

KONJI NA MESAPU: "Mađarice" izmamile uzdahe

Udruga uzgajivača međimurskih konja »Međimurec« i ove je godine izlagala konje na MESAP-u, na kojem već nekoliko godina nema velike stočarske izložbe pa konjogojci uz uzgajivače malih životinja još jedini priređuju publici, ponajviše djeci, veselje susreta sa životinjama s kojima se, što dalje sve više, gubi kontakt.
Iz UUMK-a »Međimurec« ove su godine u tematski složenoj izložbi izlagali Josip Hren iz Pribislavca matičnu kobilu s potomstvom u tri generacije, a na izložbi je bila i kobila začetnica te višegeneracijske kolekcije Marijana Bužića iz Novog sela Rok, također iz uzgoja J. Hrena.
Dražen Topličanec iz Totovca, Vlado Vršić iz Hlapičine i Ana Štefan iz Preloga izložili su matične kobile s ovogodišnjom ždrebadi, a posebnu su pažnju i uzdahe publike izazvale iz Mađarske uvezene tri omice za oplemenjivanje uzgoja, koje su prvopriopuštene u Međimurju, o kojima brinu D. Topličanec i Robert Črep iz Ivanovca. Kod R. Črepa su na brizi i mladi pastusi vranci iz uzgoja Udruge, ujahani i socijalizirani na vožnju u svim prometnim uvjetima.
Prilikom predstavljanja konja, na MESAP-u je objavljeno i da UUMK »Međimurec« prodaje ždrebad međimurskog konja zainteresiranim (novim) uzgajivačima za očuvanje te kritično ugrožene zavičajne pasmine, s time da se ženska grla prodaju uvjetno – uz preuzimanje obaveze daljnjeg uzgoja i očuvanja u skladu s programom uzgoja, a raspolaganje muškim grlima nije uvjetovano. (MB)

Izvor: 3036