Arhiva 17.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

KONKURENTNOST: Uspjeh je rezultat poduzetnika

Nakon one u srijedu u Zagrebu, župan Matija Posavec rezultate ispitivanja konkurentnosti hrvatskih županija prokomentirao je i na konferenciji za novinare koju je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Vesnom Halugom, pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepanom Baranašićem te direktoricom razvojne agencije REDEA Sandrom Polanec Marinović održao u četvrtak u županijskoj vijećnici.

- Po nekim pokazateljima, trebali smo biti i na višem mjestu, ali činjenica slabijeg prosjeka plaća (3.835 kuna u 2013. godini) i obrazovanosti radne snage plasirala nas je na 4. mjesto. No, definitivno smo prvi po najboljem poslovnom okruženju te po pokazateljima koji su pod direktnom nadležnošću naših službi i agencija, rekao je Posavec.

Stigla ukupno 

42 milijuna kuna bespovratnih 

sredstava

Posebno je istaknuo podatak da su se u proteklih nekoliko mjeseci u Međimurje slila ukupno 42 milijuna kuna bespovratnih potpora.

- Preko prvog Operativnog programa Ministarstva gospodarstva dobili smo 11 milijuna kuna, što je više od 10 posto ukupno dodijeljenog iznosa, a međimursko gospodarstvo čini tek 2,3 posto od ukupnog broja poduzeća po stanovniku Hrvatske. Putem drugog Operativnog programa, što će biti objavljeno ovih dana, dobivamo dodatan 21 milijun kuna. Za 16 projekata u okviru Poduzetničkog impulsa naše tvrtke izborile su 4,100.000 kuna, u čemu smo 3. u Hrvatskoj. Nadalje, Europska komisija dala je nagradu za inovativnost projektu geotermalnog izvorišta u Draškovcu u koji će, kako se očekuje, biti uloženo čak 15,000.000 eura, dok je jedan poduzetnik iz Murskog Središća, za kojeg je projekt pripremila naša agencija REDEA, od Europskog fonda za regionalni razvoj dobio 5,300.000 kuna bespovratnih sredstava, pobrojao je župan, čestitavši poduzetnicima, ali i službama. Kad je riječ o agenciji REDEA, ocijenio je kako je i ona proteklih godina napravila „odličan posao“, a sve je veći postotak i njene samoodrživosti, pa se „samofinancira“ s 51 posto.

Izrazio je nadu da će ovogodišnji rezultati biti još bolji od onih 2013. godine. Osobito, smatra, treba poraditi na razvoju građevinskog i tekstilnog sektora koji, kako je rekao, vape za ulagačima. Dok se radi o obrazovnoj strukturi, ona će se nastojati poboljšati uvođenjem novih studijskih programa. Župan je, naime, izvijestio da Županija pregovara sa Sveučilištem Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka o mogućnostima otvaranja ispostave u Čakovcu.

V. Kelkedi 

Izvor: 3090