Arhiva 08.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Korak do zaštite turuša

Organoleptičkim i anketim istraživanjem koje provodi Zavod za marketing u poljoprivredi i Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za održavanja ovogodišnjeg MESAP-a provedena je druga faza aktivnosti projekta zaštite sira turuša kao autohtonog međimurskog proizvoda.
Anketiranje temeljeno na znanstvenim metodama provodili su učenici Gospodarske škole Čakovec pod vodstvom svog nastavnika Kristijana Valkaja, dipl. ing., koji se proučavanjem osobina međimurskog turuša bavi i u svom doktorskom studiju.
Organoleptičko istraživanje obuhvaća istraživanje boje, okusa, mirisa, oblika - osobina koje konzument doživljava svojim osjetilima, a cilj istraživanja je identificiranje najbolje recepture za izradu turuša.
Ukupno 200 ispitanika anketirano je po degustaciji tri najbolja uzorka turoša, odabrana između petnaest ponuđenih uzoraka. Najbolji turuš potom je uključen u ispitivanje razlika između bjelovarskog sira kvargla i varaždinskog sira prgice, također na uzorku od 200 ispitanika.
Zanimljivo je da stručna literatura turuš, kvargl i prgicu ne razlikuje kao tri sira, već ih smatra istima, ali je kemijskom analizom utvrđeno da postoje razlike, što potvrđuju i rezultati tek djelomično obrađenih podataka iz ankete. Naime, većina ispitanika jasno uočava razlike.
Nakon ove faze brendiranja turuša, nastavljaju se istraživanja usmjerena pridobivanju zaštićene robne marke.

(MB)

Izvor: 2880