Arhiva 01.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

KORNELIJA KOZAR - MEĐIMURKA U "IGRI PRIJESTOLJA"

Filmska kuća HBO nedavno je počela s emitiranjem 5. sezone ( naša nacionalna televizija trenutno prikazuje prvu) jedne od već nekoliko godina najpopularnijih svjetskih serija Igra prijestolja. Domaćoj je javnosti više-manje poznato da se posljednje 3 sezone snimaju i u Dubrovniku i još nekim dalmatinskim mjestima, a tamo  su dakako angažirani i domaći statisti i glumci. Među njima, na snimanju u Splitu,  našla se i jedna Međimurka – 32-godišnja Kornelija Kozar rodom iz Ivanovca. O iskustvu stečenom na snimanju visokobudžetnog fantastičnog serijala, dojmovima sa snimanja, svojim željama i planovima, šarmantna Kornelija, inače bivša financijska savjetnica koja je godinama radila u Rijeci, po prvi put javno govori upravo za List Međimurje.

- Za seriju Igra prijestolja saznala sam od prijatelja. Počela sam je gledati na njegov nagovor i cijelu prvu sezonu odgledala u dahu, u samo dva dana. Oduševila me isto kao i milijune ljudi diljem svijeta. Bio je to za mene idealan spoj fantastike, drame i humora u kombinaciji s odličnom glumom, predivnom filmskom fotografijom i specijalnim efektima. Kad je krenula druga sezona, pa kad sam još saznala da se snima i u Hrvatskoj, i da producenti traže i domaće statiste i glumce, već mi je tada na pamet pala ideja da se prijavim na audiciju. Ipak, tada se još nisam prijavila. Sve do prošlog ljeta. Ljetovala sam u Splitu i to na mjestu pokraj hotela u kojem su, kako sam slučajno na plaži doznala od kćeri jednog od producenata, bili smješteni glumci, producenti, redatelji. Nekoliko dana kasnije otišla sam na audiciju i?! Primili su me. Kako je emitiranje pete sezone u kojoj se i ja pojavljujem, tek počelo u svijetu, dosta toga ni ne smijem otkriti, no što se tiče mojih dojmova rekla bih da je to nevjerojatno iskustvo uz naporan rad. Ne samo nas statista ili epizodnih likova, nego i glavnih zvijezda serije. Odredili su mi dvije uloge, osnovnu „gospodarica robinja“ i drugu – robinje. S obzirom na post produkciju i „rezanja“ kadrova ne znam u kojim ću se sve epizodama pojavljivati, zasad sam se vidjela u nekoliko. Tempo snimanja je tjednima bio urnebesan. Ustajanje u 4 ujutro, a zatim 2 do 3 sata priprema. Onda kreće snimanje koje traje do kasnih večernjih sati, a kroz dan se to zapravo svodilo na čekanje na upute redatelja, seljenja s lokacije na lokaciju i potom samo snimanje. Rečenica koju smo slušali više desetaka puta na dan od redatelja glasila je „rolling, rolling, nice and quiet“ (snima se, lijepo i tiho). Potkraj mi je već bila smiješna, koliko je sve zajedno podosta i iscrpljivalo. Nema tu puno glamura, ali koliko god umorna lijegala u krevet, s mišlju „ah opet buđenje u zoru“ – uživala sam, priča nam Kornelija.

Na setovima se dakako susretala te upoznala i glavne aktere serije i s glavnim akterima serija, a u posebno lijepom sjećanju ostaje joj, ističe, mlada glumica Emilia Clarke koja tumači ulogu princeze Daenerys Targaryen (Khaleesi).

- Ona je vrlo ljubazna, komunikativna, otvorena , uopće se ne ponaša kao zvijezda, premda su se svi prema njoj odnosili kao prema divi. Jednom mi je, misleći da je njezina ukrala vodu, na temperaturi od 35 stupnjeva na snimanju na Klisu. A o tome koliko je serijal Igra prijestolja Emiliu lansirao u zvjezdanu orbitu govori i podatak da glumi i u novom nastavku legendarnog Terminatora, kao i Michiel Huisman, kaže Kornelija.

Prisjeća se i anegdote iz Dioklecijanove palače u Splitu. Odjevena u kostim koji nosi u seriji, izašla je sa seta da „skokne“ do kioska. Ubrzo ju je okružila skupina japanskih turista želeći se fotografirati. I u toj zemlji, kao i diljem svijeta Igra prijestolja je apsolutni hit. Kornelija se bavi i pisanjem e-slikovnica za američko tržište, a planira i angažman u 6. sezoni ove izvanredne serije.

Izvor: 3134