Arhiva 02.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

KOTORIBA: Čiji su leševi na grobištu Leš

I danas grobište Leš u Kotoribi sa spomen-križem i jarbolom s hrvatskom trobojnicom, koji su otkriveni 11. srpnja 2009. godine, skriva tajnu Ozninih likvidacija na području uz prugu i željeznički kolodvor u Kotoribi. To je spomen na nedužne žrtve ubijene nakon Drugog svjetskog rata. Inicijator podizanja i obilježavanja grobišta bilo je Društvo ratnih i poratnih žrtava i obilježavanje grobišta žrtava komunizma, što je već tada izazvalo prijepor u redovima vladajućih u Općini Kotoriba (SDP-HSS-HSU), i to zato što ne postoji čvrst dokaz za tvrdnje predstavnika spomenutog društva. U nekoliko je navrata to pitanje „otvarano“ na općinskom vijeću, u čemu je najizravniji bio nezavisni vijećnik Vinko Horvat.
- Vrijeme je da mi i svi mještani saznamo pravu istinu o poslijeratnim zbivanjima na području Kotoribe. Mora se znati jesu li se, i u kojem obimu, dogodili zločini. Općina mora kontaktirati nadležne institucije da obave svoj posao, a do tada - neka se naša lokalna sredina ogradi od bilo kakvih radnji oko navodnog grobišta - rekao je početkom listopada na sjednici OV-a Kotoribe premda je on to pitanje potegnuo i godinu dana ranije.
- Ja sam jedan od rijetkih koji javno iznosi svoje stavove. Nemam ništa protiv postavljanja križa na Lešu, ali smatram da jednom svi Kotoripčani moraju znati pravu istinu. Protiv sam da se postavljen križ nasilno ili nenasilno ukloni, samo želim da nadležne institucije obave svoj posao - rekao je tada Horvat. Dodao je kako je zbog toga dobivao anonimna pisma i poruke.
Općina Kotoriba tražila je od mjerodavnih službi, konkretno Županijskog državnog odvjetništva, da istraži jesu li na tom mjestu likvidirani nepoćudni za tadašnji sustav. Dobili su odgovor kako oni nisu za to nadležni.
Dobriša Zvošec, zamjenik općinskog načelnika, tada je rekao: Na idućoj sjednici moramo donijeti odluku što ćemo s postavljenim križem na Lešu, pa će o tome i biti posebna točka dnevnog reda. On je postavljen bez dozvole i treba odlučiti što s njime dok se ne utvrdi istina.
Poslije toga su bile četiri sjednice OV-a, no to se pitanje zaobišlo.
Danas grobište jadno izgleda. Podno križa dogorjele svijeće, suho cvijeće i vijenci koji su ovdje od lipnja, točnije Dana državnosti, kada je Društvo ovdje organiziralo polaganje vijenca i paljenje svijeća. Zastava je poderana…
Tko će takvu zastavu ukloniti? U Općini ne žele, zbog vjerojatne reakcije onih koji su je postavili. A dotle, nek bude – ruglo!
Zapisao i snimio
Mladen Grubić

Izvor: 2910