Arhiva 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Kotoriba - "međimursko selo roda"

Proučavanjem roda bavim se od 1987. godine. Svake godine u prvom tjednu mjeseca srpnja obilazim sva rodina gnijezda na području Međimurske županije. Prebrojavam sve mlade rode koje će krajem kolovoza napustiti Međimurje i krenuti na dug i neizvjestan put za Afriku. Od 1998. godine vodim evidenciju svih rodinih gnijezda i na taj način pratim populaciju roda. Interesantan je podatak da se na području Općine Kotoribe danas nalaze 4 rodina gnijezda i u svakom su mladunci - sveukupno ih ima 11. Područje oko Kotoribe sa svojim raznovrsnim biotopima već je godinama jako dobro i bogato stanište za rode. Bi li to mogao biti novi prepoznatljiv turistički detalj iz Kotoribe?
Zbog specifičnosti koje su vladale tijekom ovog proljeća (hladnoće, kiše), sveukupno je ove sezone uspješno gnijezdilo 17 parova roda koje su podigle 46 mladunaca pred polijetanjem. Zanimljivo je to da u Ferkentincu, u kojem već godinama uspješno gnijezde, i uvijek prve dolaze na gniježđenje, ove sezone nisu othranile niti jednog mladunca. Na drugom kraju Međimurja, u Totovcu, rode su izgradile novo gnijezdo.
U Draškovcu, Kotoribi i Novakovcu mlade rode već su tako narasle da će tijekom nekoliko dana započeti prve samostalne letove po gnijezdu, a u Peklenici tek sada roda sjedi na jajima. Kao što sam i u knjizi pod naslovom Naše rode opisao, i ove sezone došlo je do „rodinih svađa“ između susjednih revira - zbog nedostatka hrane ili ulaska u tuđi revir, i to s posljedicama. U Murskom Središću zbog toga su uginula tri mladunca, a u Vulariji četiri.
Tekst i snimak
Josip Horvat Majzek

Izvor: 3038