Arhiva 22.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KOTORIBA: Smotra međimurskih narodnih običaja

Svake druge godine u Kotoribi se održava Županijska smotra Međimurskih narodnih običaja. Ove godine na pozornici doma kulture u Kotoribi 19. i 20. studenoga običaje svoga kraja predstavilo je devet KUD-ova: iz Ivanovca, Domašinca, Donjeg Kraljevca, Strahoninca, Žiškovca, Goričana, Gornjeg Kraljevca, Nedelišća i Kotoribe. Osma po redu smotra ponovo je napunila dvoranu mjesnog doma kulture u kojem su čuvari narodne baštine »med dvema vodami« na pozornicu prenijeli običaje, odnosno svakodnevicu našega jučer, s ciljem da se ona ne zaboravi i ostane živjeti s nama. Živjet će ona tako dugo dok bude vjernih entuzijasta i čuvara toga blaga. Smotra je svečano otvorena u subotu, kada su se nazočnima prigodnim riječima obratili Vinko Horvat, predsjednik KUD-a Kotoriba, domaćina smotre kojima su u organizaciji pomogli Zajednica kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije - Odbor za narodne običaje u čije je ime govorila njegova predsjednica Jagoda Srša, dok je smotru otvorio Đuro Horvat, predsjednik Skupštine Zajednice KUD-ova Međimurske županije.
Prvog dana predstavili su se glumci KUD-a Općine Donji Kraljevec običajem Štefanje koji je za scenu pripremila Marija Hranjec, a scenografiju je osmislio Ivan Gašparić. U pauzi su nastupili tamburaši KUD-a Domašinec. Poslije njih, njihovi su glumci izveli narodni običaj Čehara koji je pripremila Cecilja Mavrin.
U pauzi između dva običaja pjevali su članovi muške pjevačke skupine KD-a Kotoriba. Zatim je nastupio KUD Katruža iz Ivanovca s običajem Pozivači. Za scenu ga je pripremio Đuro Horvat, a scenografi su bili Ivan Beč i Stjepan Barlović. Prije nastupa KUD-a Strahoninec, pjevala je mješovita vokalna skupina iz KUD-a Katruže. Strahoninčani su izveli narodni običaj Ftičeki se ženijo koji je pripremila Tamara Zdolec.
Na kraju subotnje večeri pjevali su pjevači muške vokalne skupine KUD-a Žiškovec, da bi potom njihovi glumci izveli običaj Pre mašinari. Njega je za scenu pripremila Jagoda Srša koja je bila i scenografkinja u suradnji s kćerkom Katrin.
Drugog dana smotru su otvorili gosti manifestacije, članovi KUD-a Zeleni vir iz Skrada. Oni su izveli niz zborskih skladbi koje su oduševile prepuno gledalište. Iza njih, publika je pratila HKUD Goričan s običajem Ljuščenje kuruze, a običaj je za scenu pripremila Božica Pongrac koja potpisuje i scenografiju. Poslije ovog prikaza, svirali su tamburaši tog društva. Uslijedila je Čehara KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec koju je za scenu pripremila Štefanija Jambrošić. Prije nastupa svojih glumaca, predstavili su se tamburaši KUU-a Seljačka sloga iz Nedelišća s vokalnom solisticom Ivanom Špicar. Njihovi glumci potom su izveli narodni običaj Pospravljanje zelja za zimu. Za scenu ga je prpremila Štefijna Oreški, dok su svi članovi bili zaduženi za scenografiju. Na kraju su nastupili glumci KUD-a Kotoriba s običajem Sestrenja koji je za scenu pripremila Anica Jauk.
Smotru su tradicionalno pratili stručnjaci prof. dr. Stjepan Hranjec i Smiljka Peter Marčec, muzejska savjetnica čakovečkog Muzeja Međimurja. Oni su kulturnim amaterima zahvalili na bavljenju plemenitom zadaćom očuvanja narodnih običaja. Uputili su im dobronamjerne savjete i kritike koje im mogu i moraju poslužiti za još bolje nastupe.
Pored navedenih organizatora, realizaciju ove u smotre pomogle su gotovo sve kotoripske tvrtke.Priredbu su vodili Edita Farkaš-Nikić i Alen Fuš.
Mladen Grubić

Izvor: 2952