Arhiva 02.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Kotoripčanin Josip Forauer počeo skupljati stare alatke

Kada je prije nekog vremena doselio u kuću u Ulici Matije Gupca 69 u Kotoribi, Josip Forauer (65) u njoj je naišao na mnoštvo stvari koje je valjalo ili baciti ili počistiti, popraviti i prilagoditi ih potrebama današnjice. Razbacane po „gruntu“, tu su bile različite alatke i nekadašnja poljoprivredna „mehanizacija“, sve bez svrhe i uporabne vrijednosti.
- Želio sam da ta prošlost ostane sa mnom - kaže Josip.
Iskoristio je jednu veću prostoriju u sklopu gospodarskih zgrada i u nju za početak poslagao sve ono što je našao na „gruntu“, a dopremio je i starine i s bivšeg „grunta“ u Dugoj ulici.
- To mi je dalo dodatnu snagu da nastavim skupljati starine i da sve one koji takve stvari imaju u svojim ostavama i izbama pozovem da ih ne bacaju, već da mi se obrate jer ću ih rado primiti i sačuvati. Odlazio sam ljudima koji su me zvali i kojima sam voljan počistiti tavane, ostave, izbe, „škednje“, drvarnice… jer, vjerujte da se tu, među nama skriva nepresušno bogatstvo naših predaka za koje bih volio da ostane uvijek „živjeti“ - kaže naš sugovornik i dodaje da bi volio da mu dvorište već sutra postane svojevrsna učionica, prije svega za školarce, a onda i za sve zainteresirane, kako bi ostalo za sadašnje i buduće naraštaje.
Za Josipa valja reći kako je liječeni alkoholičar, ne pije više od jednog desetljeća, i da su ga članovi izabrali za predsjednika mjesnog KLA-a “Nada“.(M. Grubić)

Izvor: 3010