Arhiva 08.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KRAĐE U UČENIČKOM DOMU GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC

Uredništvu lista Međimurje obratili su se roditelji djece koja polaze Graditeljsku školu Čakovec i pritom borave u Učeničkom domu. Žale se na krađe koje se u Domu događaju, a na obraćanje javnosti ponajviše ih je ponukala činjenica da su prije nepuna dva tjedna štićenicima Doma ukradena dva laptopa.
Radi se o računalima dvojice učenika koji borave u istoj sobi, a iz razgovora s ravnateljem Zoranom Pazmanom saznajemo da su ukradena istodobno. Naš je sugovornik odmah pristao na razgovor za novine, ne krijući da škola i ono što čini školski život - uz uistinu svijetle primjere, ima i probleme.
- Oba laptopa bila su pospremljena u torbe i bili su u ormarima u trenutku kad su ukradeni. Učenici su u to vrijeme bili na nastavi, a mi smo odmah po saznanju o krađi zvali policiju. Pregledane su sve sobe učenika koji su u trenutku počinjenja krađe, dakle oni koji nisu bili na nastavi, bili u Domu. Nije pronađeno ništa - ističe Z. Pazman.
Policija još uvijek nije pronašla počinitelja ili počinitelje krađe, a Škola je učenicima obećala dati podršku u okvirima svojih mogućnosti.
- Osposobili smo jedno računalo i dali ga na korištenje oštećenim učenicima. Oni borave u istoj sobi, pa je to olakotna okolnost jer u ovom trenutku ni nemamo više od jednog računala koje bismo im mogli ustupiti. Jednako tako, upozorili smo učenike iz Doma da sve vrijednosti koje smatraju da bi potencijalno mogle biti ugrožene dok su oni na nastavi mogu odložiti u zbornicu. Ovdje je uvijek netko prisutan i zbornica je pod stalnim nadzorom, pa će i stvari biti na sigurnom - naglašava Zoran Pazman.
Uznemiravanje u školskom krugu
Razgovor s ravnateljem, pedagoginjom Škole Zdenkom Demo i voditeljicom Učeničkog doma Natašom Vrček proširuje se i na druge probleme koji tište ustanovu.
- Kao i svaka škola koju polazi veliki broj učenika, tako i naša ima nebrojene probleme. Mi ih ne skrivamo, već na njih ukazujemo. Ne činimo to samo mi, već i djeca i roditelji. Na žalost, često prijavljujemo krađe bicikla, tenisica, torbi. Ukazujemo na stalno točenje alkohola u neposrednoj blizini Škole. U našoj su blizini kiosci kojima se uporno produžuje koncesija, a upravo oko njih se stvara dio negativne klime. Ima i iznuđivanja novca, krađe su u enormnom porastu - nabraja ravnatelj, dok pedagoginja Demo dodaje da u svom djelokrugu rada nastoji razgovorom s učenicima doći do izvora asocijalnog, neprilagođenog ponašanja i njegova rješavanja.
- Naše učenike upućujemo da zajedno s roditeljima prijave krađe ili druge oblike oštećenja, no malo se toga u konačnici otkrije i razriješi. Tražili smo od osiguravateljske kuće da nam pokrije rizike osiguranja od krađa, međutim, to se naprosto ne može ugovoriti - ističe Zdenka Demo.
Voditeljica Učeničkog doma Nataša Vrček dodaje kako u Domu boravi 130 učenika. Među njima je pedeset dvoje Roma, na što ravnatelj Pazman dodaje da se na platou između Doma i sportske dvorane Graditeljske škole često remeti javni red i mir.
- Romi do 22 sata uznemiravaju ostale učenike koji su u Učeničkom domu. Glasno puštaju glazbu ispred zgrade, nagovaraju druge na neposluh. Mi zovemo policiju, a drugi se učenici povlače u sobe. Nastojimo imati razumijevanja i biti tolerantni, no očekujemo da se i druga strana tako ponaša. Romi također provociraju profesore tako što im prijete nadležnim ministarstvom u slučaju kad ih kolege upozore zbog neimanja potrebne opreme iako za tu namjenu primaju naknadu tog istog ministarstva. Na žalost, njihova socijalna slika dosta je loša, teško prate nastavu, ne prepoznaju namjeru dogovornog rješavanja svih pitanja. Sve to, i niz drugih okolnosti koje se događaju s romskom populacijom, elaborirali smo pred tijelima Međimurske županije i nadležnog ministarstva - zaključuje Zoran Pazman.
Ostaje vidjeti hoće li se u ovim pitanjima događati konkretne promjene ili će slika koja je sve drastičnija i dalje izlaziti iz konteksta.

A. Ličanin

Izvor: 2954