Arhiva 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

KRAJ JOŠ JEDNE AGONIJE: MTČ je mrtav!

MTČ d.d. nad kojim je prije nešto više od mjesec dana proglašen stečaj neće, kako su se to nadali radnici, nastaviti proizvodnju, a prva procjena dubioza približila se brojki od sto milijuna kuna! Pravi iznos potraživanja radnika i drugih vjerovnika znat će se nakon prvih ročišta koja su na Trgovačkom sudu u Varaždinu zakazana za sredinu ovog mjeseca. Sa svih 147 radnika raskinuti su ugovori o radu (devetero njih zadržano je na mjesec dana), nisu odradili čak niti otkazni rok jer stečajna upraviteljica Lidija Belamarić nema novca za plaće, kao što nema novca niti za plaće koje radnici nisu primili od siječnja do dana pokretanja stečaja. S druge strane, sva je imovina pod hipotekom, nije bilo zatečenih zaliha koje bi se mogle prodati i tako namiriti vjerovnici, nije bilo potraživanja koja bi se mogla naplatiti. Naime, sva potraživanja koja su se mogla naplatiti već su se riješila cesijama prije stečaja. Je li se u MTČ-u kralo, kako su to radnici glasno tvrdili na zadnjim prosvjedima? Nitko to ne želi potvrditi, ali bude li naznaka da je bilo elemenata kaznenih djela, i Državno odvjetništvo i policija mogli bi imati puno posla. Činjenica da se za propast MTČ-a d.d. ne može kriviti samo recesija jer brojni “spasitelji” koji su se izmjenjivali u ovom poduzeću, na adresi Matice hrvatske 10, paradirali su davno prije početka aktualne krize.

Prazna skladišta i blagajna

Stečajna upraviteljica Lidija Belamarić kaže da je nakon dolaska našla prazna skladišta i praznu blagajnu, bez ikakve mogućnosti naplate potraživanja.
- Sve nekretnine i strojevi koji imaju nekakvu vrijednost pod založnim su pravom, pa će se iz njih namiriti razlučni vjerovnici, ne i radnici, potvrdila je stečajna upraviteljica.
Pitanje zašto nije nastavljena proizvodnja, budući da potencijalnih kupaca proizvoda ima, stečajna upraviteljica objasnila je jednostavnom računicom:
- Uz zatečeno stanje, nije bilo nikakve mogućnosti za nastavak proizvodnje. Mjesečni troškovi proizvodnje iznose oko 1,55 milijuna kuna, uz zaradu od tek 900 tisuća kuna u posljednja tri mjeseca proizvodnje. Proizvodnja se uz takav odnos ne može nastaviti jer se stalno radi gubitak, a to se u stečaju ne smije događati. MTČ d.d. je u gubitku od 1999. godine, pa bi nastavljanje proizvodnje uz stvaranje daljnjeg gubitka, neisplatu plaća, doprinosa, dobavaljača... bilo nemoguće. Tim više što na zalihama nema nikakve robe iz koje bi se eventualna proizvodnja inicirala. Nađeno je neopterećenih zaliha vrijednih tek 20-ak tisuća kuna, a samo “režijski” troškovi iznose 350 tisuća kuna. To je čista matematika.

Traži se zakupac

Proteklog tjedna stečajna upraviteljica objavila je oglas za davanje u zakup poslovnih prostora stečajnog dužnika i proizvodnih pogona s pripadajućim strojevima za obavljanje proizvodnje izrade trikotaže, što je zadnja nada za eventualan povratak barem dijela radnika i oživljavanje kakve–takve proizvodnje. O tome Lidija Belamarić kaže: - Ponude se primaju na Trgovačkom sudu, a najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona koja uz ispunjenje uvjeta natječaja te ponudu najviše zakupnine sadrži i spremnost za pruzimanje većeg broja radnika. Odluku o davanju u zakup donio je Odbor vjerovnika i nije određen najniži iznos zakupnine, a ponude će se otvarati 16. lipnja. Nama je najvažnije da se “pokrivaju” režijski troškovi i, uz vraćanje određenog broja ljudi, zadrži dosadašnja djelatnost.
Vlado Trstenjak

Radnicima tek djelomično namirenje

Sada već bivšim radnicima MTČ-a d.d. slaba je utjeha što se nalaze u prvom višem isplatnom redu jer iz imovine svog bivšeg poduzeća, po svoj prilici, neće moći ništa dobiti.
Financijska savjetnica stečajne upraviteljice Ksenija Špoljarić protekle nam je srijede potvrdila da će dio svojih potraživanja radnici ipak uspjeti namiriti.
- Danom otvaranja stečajnog postupka svim je radnicima, uz otkazni rok od trideset dana, otkazan ugovor o radu. Radnici su prijavili svoja potraživanja i ona iznose oko 24 milijuna kuna. Neto potraživanja iznose 7,3 milijuna kuna, a 16,6 milijuna potraživanja odnosi se na doprinose i poreze na dohodak koji nisu bili plaćani unazad pet godina. S obzirom na stanje imovine, zatečene s danom otvaranja stečajnog postupka, u ovom je trenutku jedino izvjesno da će radnici naplatiti svoja potraživanja koja su osigurana putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. To je zbroj triju najnižih plaća u RH (oko 2,1 tisuća kuna neto) i otpremnine u visini tri bruto plaće, rekla je financijska savjetnica.
Dakle, radnici mogu računati na 10 do 15 tisuća kuna, što je u najboljem slučaju od 25 do 30 posto od ukupnih potraživanja radnika. Ostalo, po svoj prilici, s obzirom na zatečeno stanje, mogu zaboraviti, a ono što im garantira Agencija moglo bi im biti isplaćeno najranije u rujnu ili listopadu. Ostatak “dubioza” čiji će se točan iznos znati tek nakon ispitnog ročišta iznosi ne manje od 70 milijuna kuna. Utvrđivanje vrijednosti imovine MTČ-a d.d. dato je u ruke sudskim vještacima (za građevinarstvo i strojarstvo), a prema nekim ranijim procjenama, vrijednost imovine je između 50 i 60 milijuna kuna. (vt)

Tko je “zaboravio” na strojeve?
Oni koji duže prate zbivanja u MTČ-u sjećaju se pokušaja ujedinjavanja MTČ-a d.d. i MTČ Tvornice rublja (koja je također u stečaju), a nekako u to vrijeme MTČ d.d. nabavio je sedamdesetak strojeva koji su u tada aktualnoj euforiji “spajanja” dviju firmi jednostavno prebačeni u MTČ Tvornicu rublja. Nakon što je Tvornica rublja otišla u stečaj, MTČ d.d. strojeve je trebao prijaviti kao svoje izlučno pravo na ispitnom ročištu. Očito je to netko propustio učiniti iako se strojevi vode u poslovnim knjigama MTČ-a d.d. Međutim, vode se navodno i u poslovnim knjigama MTČ Tvornice rublja u stečaju. Istina, to ne bi spasilo d.d., ali...(vt)

Izvor: 2876