Arhiva 26.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Kreće energetska obnova prve zgrade u Čakovcu

Zgrada u ulici Valenta Morandinija u Čakovcu prva je stambena zgrada na gradskom području koja je krenula u potpunu energetsku obnovu. U ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici potpisan Ugovor o izradi projektne dokumentacije koju će u stopostotnom iznosu sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon završetka radova zgrada će dobiti novo lice, a stanari manje račune za plin i struju.

 

Ugovor su u nazočnosti gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača i zamjenika gradonačelnika Marija Medveda, potpisali predstavnica stanara Sanja Topličanec, predstavnik projektanta Natko Bilić i direktor GP Stanorad Velimir Mađarić. Izradit će se projekti za obnovu krovišta, pročelja stolarije i izolacije podruma. Već ranije su od Fonda dobili 40 posto sredstava za izradu Energetskog certifikata koji je preduvjet za izradu projektne dokumentacije. Također, Fond će sufinancirati i same radove i to do iznosa od 40 posto. Kako je riječ o višemilijunskoj investiciji, ova sredstva znatno će umanjiti ukupni iznos koji će uložiti stanari.

 

Govoreći na potpisivanju Ugovora, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je zadovoljan što se prva zgrada u Čakovcu počinje obnavljati na ovakav način, te vjeruje da će za njima uskoro krenuti i drugi. "Mi u Čakovcu, posebice širem središtu imamo mnogo zgrada, koje su izgrađene prije više desetljeća, koje je potrebno obnoviti, gdje je toplinska izolacija slaba. Upravo ovakva poticajna sredstva koja daje Fond, smanjuju iznos cijele investicije koji nije mali. Također, ovime se osigurava i posao na našu građevinsku operativu, posebice za manje tvrtke koje su jako pogođene poslovnom neaktivnošću. Dakle, pozitivni učinak koje ovakvi zahvati imaju su višestruki."

 

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved rekao je da je ovo jedan u nizu projekata povećanja energetske učinkovitosti koji se provodi na području Čakovca. Naime, Grad je u protekloj godini proveo nekoliko takvih sličnih natječaja, oni su bili ukupno "teški" 5 milijuna kuna, no ovo je prvi put da se sufinancira obnova stambenih zgrada.  "Suvlasnici zgrade u ulici V. Morandinija 3,5,7 i 9 u Čakovcu, to je zgrada iznad Ljekarne, temeljem prijave na natječaj Fonda dobit će blizu milijun kuna za radove, što nije nezanemarivo.", naglasio je zamjenik Medved te pozvao sve ostale da iskoriste sve mogućnosti sufinanciranja.

 

Projekt za ovu zgradu provodi GP "Stanorad". Ova tvrtka nositelj je cijelog projekta, a u ime i za račun suvlasnika zgrade ostvaruje pravo na poticaje Fonda, vodi brigu oko prikupljanja potrebne dokumentacije, prijave i nadzora, te preuzima odgovornost same realizacije projekta. Kako je istaknuo direktor Stanorada Velimir Mađarić, na području Čakovca ova tvrtka upravlja s dvjestotinjak zgrada, a velika većina njih treba obnovu te je energetski neučinkovita. "Vjerujem da će se za ovim primjerom krenuti i drugi, jer na taj način može se ostvariti sufinanciranje, a nekretnini se i diže vrijednost.", istaknuo je Mađarić.

 

Inače, preko 90 posto stanara navedenih ulaza odlučilo se obnovu. Kako je rekao predstavnik projektanta Natko Bilić, prema projekciji, rata pričuve u narednih deset godina uvećala bi im se za cca. 200,00 kuna, no za toliko će im biti manji računi za plin i struju.

Izvor: 3118