Arhiva 03.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Kreće izrada prometnog plana za tri Županije vrijedna 3 milijuna kuna

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je početna konferencija projekta razvoja Integriranog prijevoza putnika (IPP) i intermodalnog prijevoza tereta (IPT) na području regije sjeverne Hrvatske pri čemu je Varaždinska županija nositelj projekta, uz partnere Međimursku i Koprivničko-križevačka županiju.

 

Osim predstavljanja aktivnosti projekta, u sklopu konferencije održano je i potpisivanje ugovora između župana Varaždinske županije Predraga Štromara i direktora odabrane tvrtke izrađivača Master plana, GEKOMA Olega Antonića.

 

- Sjever Hrvatske ima problema u prometu i transportu, količina dnevnih linija u javnom prijevozu je premala, mogućnost putovanja s jednog na drugi kraj nije zadovoljavajuća, te su cijene previsoke. Zato želimo imati više linija, kraće razdoblje putovanja i u konačnici mnogo jeftiniji javni prijevoz za naše radnike, učenike, studente i sve ostale. Zbog toga smo odlučili ići u izradu ovog Master plana, nakon kojeg ćemo početi s konkretnim radnjama, od izgradnje novih stajališta, do uređenja željeznica i cesta- naglasio je župan Predrag Štromar.

 

Oleg Antonić pojasnio je kako će se za izradu ovog plana koristiti složeni matematički modeli i modeliranje kompleksnih sustava te da dosad nije bilo ovakvog objektivnog pristupa rješavanju nekog problema.

- Tražit ćemo egzaktna rješenja. Dobili smo odličnu priliku, imamo zdravi start i odlično je da su tri županije povezane u ovakvom gospodarenjem prostorom čime prednjače u cijeloj državi – kazao je Antonić.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je promet djelatnost od krucijalnog značaja te kako značaj i važnost ovog projekta najbolje vidjeti nakon provedbe i ostvarenih rezultata.

-Veliki je to korak i siguran da će se u sve tri Županije odraditi na obostrano zadovoljstvo – kazao je Posavec.

 

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal kazao je kako već postoji jak interes građana za ovim projektom te kako izaziva pozitivne reakcije jer se njegovom provedbom može značajno podići kavliteta života.

 

Cilj samog projekta je izrada Master plana koji će pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte, ubrzati pripremu projektnih projekata i povećati vjerojatnost njihovog financiranja iz EU fondova. Projekt će zapravo dati temelj za stvaranje kvalitetnog, modernog i efikasnog sustava integriranog prijevoza putnika što će svakako utjecati na povećanje dostupnosti i prohodnosti regije te doprinijeti smanjenju troškova u gospodarstvu. Samim time će se omogućiti rast produktivnosti, olakšat će se i poticati mobilnost te stvarati pretpostavke za uravnotežen gospodarski razvoj, što će i doprinijeti poboljšanju života svakog pojedinca.

 

Integrirani prijevoz putnika zapravo je ideja javnog prijevoza u kojem su sva vozila objedinjena u zajednički sustav prijevoza, a za sve linije javnog prijevoza koristile bi se jedinstvene i zajedničke karte. Takav model prijevoza već koriste sve razvijene regije Europske unije i svijeta, što je dakako i dokaz učinkovitosti i višestrukih prednosti spomenutog modela.

 

Na konferenciji je koordinatorica projekta iz Varaždinske županije Petra Martak predstavila aktivnosti u okviru projekta razvoja IPP i IPT-a na području regije sjeverne Hrvatske, dok su predstavnici Saveza za željeznicu Slavko Štefičar i Ante Klečina predstavili model integriranog prijevoza putnika naglasivši njegove višestruke prednosti  kako za cjelokupno gospodarstvo tako i za same korisnike prijevoza.

 

Podsjetimo da projekt IPP-a sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.199.537,50 kuna te je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Projekta s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Sufinanciranje od strane MPPI-a iznosi 85%, dok preostali dio sufinanciraju spomenute tri županije – partneri na projektu.

 

Konferenciji su nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelena Zrinski Berger te koordinatori projekta iz Županija partnera projekta.

Izvor: 3158