Arhiva 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Kristijan Hamer - mljekara Zrindol Šenkovec

Hoće li se u mljekari Zrindol u Šenkovcu ponoviti „slučaj Sirko“? Naime, kooperantima isporučeno mlijeko Zrindol ne plaća i po nekoliko mjeseci! Zasad, ističu vlasnici, nema bojazni od toga!
Prisjetimo se, prošle godine, 1. prosinca, kada je otvarana Mljekara Zrindol u Šenkovcu, u ime investitora, poduzeća Hamer d.o.o. Čakovec, sudionicima svečanosti obratio se direktor Kristijan Hamer koji je istaknuo da novosagrađena mljekara zadovoljava najzahtjevnije suvremene standarde u preradi mlijeka i mliječnih proizvoda i trenutno je među najkvalitetnijim objektima te vrste u široj okolici. No, predvidio je poteškoće i porođajne muke kojima prolazi svaka gospodarska investicija.
Između ostalog, on je rekao:
- Poduzeće Hamer d.o.o krenulo je s radom 1998. godine u malenom objektu u Čakovcu, pod imenom Mljekara Hamer, i tada još nije postojala velika vizija, već samo mali snovi. I naš je početak bio težak, no, uz naše vrijedne radnike, naše cijenjene kooperante, uz ljude koji su vjerovali u nas, uspjeli smo... Svjesni smo teške situacije u gospodarstvu, nemamo iluzija o budućnosti, ali nadamo se najboljem jer pokazali smo primjerom da se realno postavljen cilj može ostvariti...
Godinu dana kasnije, uz uvažavanje činjenice da je otvaranje Mljekare Zrindol bio stvarni dašak nade u tmurna gospodarska vremena da makar u poljoprivredi (posljedično i njenoj prerađivačkoj industriji) nije sve izgubljeno, informacije koje dolaze da kooperanti, isporučitelji mlijeka (pre)dugo čekaju isplatu pokazuju i da se i najsuvremenije proizvodnje još uvijek hrvaju s krizom. Pa i mljekara u koju je uloženo dvadesetak milijuna kuna i koja bi tehnološki trebala biti vršne konkurentnosti na tržištu.
No, Mljekara Zrindol duguje za predano mlijeko kooperantima i do tri mjeseca, a Kristijan Hamer kaže:
- Istina je, nemamo što skrivati, dugujemo kooperantima za mlijeko, za predano mlijeko plaćamo u rasponu od 60 do 90 dana nakon isporuke... Nije to naša volja, takva je situacija na tržištu i posljedica je to lanca nepovoljnih okolnosti. Mi smo se u prvih godinu dana već suočili s manjkom mlijeka na tržištu, pa smo od 1. srpnja počeli i uvoziti mlijeko iz Slovenije, a prerađevine izvoziti u obrnutom smjeru – trećim kupcima. Pojavili su se problemi s likvidnošću, ali uspjeli smo, nakon zaključivanja IPARD projekta gradnje mljekare, podmiriti sve što je projekt podrazumijevao (nepredviđeni radovi, troškovi, provizije) i kratkoročnim kreditom koji je već otplaćen premostiti probleme likvidnosti, pa računam da ćemo u najkraćem mogućem vremenu skratiti i rok plaćanja za isporučeno mlijeko. Ne mislim se izgovarati, ali moram reći: za isporučene prerađevine u trgovačku mrežu (deset proizvoda) nemoguće je ugovorom postići rokove plaćanja kraće od 90 dana! A onda znate: ni tog dugog roka trgovci se ne drže, pozicija im je daleko bolja od naše u preradi, da ne govorim o našim kooperantima - pedesetak ih je, koji su na početku tog lanca. Njih molim za strpljenje jer iz mjeseca u mjesec mi ćemo skraćivati u idućoj godini rok plaćanja za predano mlijeko. Mi smo po tom problemu, izgleda, bolje vidljivi od velikih industrija jer ni veliki otkupljivači u našem okruženju nisu uredni platiše.
Marijan Belčić

Izvor: 3064