Arhiva 26.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kritike manifestaciji „Dani šibe i ribe“

Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Kotoribe načelnik Ljubomir Grgec vijećnike je upoznao s troškovima održavanja svibanjske manifestacije Dani šibe i ribe. Oni su iznosili 18.661,75 kuna. Najveća stavka u tom iznosu otpada na reklame, a iznosi 4.256,25 kuna. Nešto manji troškovi su troškovi nabave ribe i iznose 4.200 kuna.
U vezi navedene manifestacije, razvila se široka i sveobuhvatna rasprava. Predsjednik OV-a Željko Šebeštjan (HSS) rekao je kako ovogodišnja manifestacija nije bila loša, ali je evidentno da se bilježi stagnacija ovakvog oblika njenog održavanja, pa je, po njegovim riječima, nužno njeno unapređenje. Istog je mišljenja bio i vijećnik Sučić koji je predlagao da se ona spoji s Danima Kotoribe i da tada obje manifestacije traju i tjedan dana. Ovo nije bila, kako je zamišljeno, promocija Kotoribe, već stranih ugostitelja, istaknuo je.
Najizravniji je bio nezavisni vijećnik Vinko Horvat koji je rekao kako se pokazalo da manifestacija, a nakon 5 godina njegovih ukazivanja na propuste, gubi smisao.
- Smatram da manifestaciji treba pristupiti kvalitetnije i odgovornije. Prikazani programi gube smisao, a financijski - manifestacija ne bi trebala Općini predstavljati opterećenje jer promocija Kotoribe mora nešto i koštati. Predlažem da se za taj događaj treba pripremati znatno ranije - istaknuo je te dodao kako se putem te manifestacije mora prepoznati „štih“ Kotoribe. Rekao je kako je put do toga trnovit i da ga treba konceptualno mijenjati.
Ivan Kos smatra kako se u toj manifestaciji zadnje 3 godine ništa nije promijenilo, a smatra se najvećom općinskom manifestacijom. Predložio je da se ista proširi suradnjom s drugim lokalnim sredinama, odnosno udrugama drugih sredina. Za kvalitetnije poboljšanje založio se i vijećnik Ivan Špicar (HSLS), a po njemu se ona danas svodi na jelo i pilo. Stjepan Jarni (HSU) rekao je kako na vijećnicima ostaje obveza za animaciju sudionika manifestacije i traži da se za nju izdvoji više novaca.
Načelnik Grgec smatra da su svi prema tom događaju kritični i samokritični, a da se nitko ne pita koliko se netko ponaosob založio za njen uspjeh.
- Iduća godina je jubilarna i s pripremama moramo početi odmah, a o tome već sada mora raspravljati OV-u. Dogodine moramo reći da nam je na manifestaciji bilo lijepo, s čime se složio i predsjednik OV-a, ponudivši zaključak da se već na idućoj sjednici počne o tome raspravljati. Stanko Vugrinčić (HSS) smatra da zato treba proširiti krug ljudi, odnosno animatora.

Mladen Grubić

Izvor: 2987