Arhiva 08.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

KRIŽAIĆ: PANEX OPET MOŽE BITI USPJEŠNO PODUZEĆE

Unutar ograde nekadašnjeg gospodarskog diva, čakovečkog poduzeća Panex, danas posluje (i tek podstanarski obitava) čak 45 različitih poduzeća. Ta poduzeća imaju u najmu prostore – od servisnih radionica i proizvodnih hala do kancelarija – koji su svi nekad bili samo u funkciji Panexa, a današnji Panex d.d. Čakovec, poduzeće koje je ostalo nakon odvajanja brojnih malih poduzeća (u pravilu nekadašnjih poslovnih cjelina matične tvrtke) ima svega 24 zaposlena, s poslovanjem koje ključne prihode ostvaruje kroz dvije djelatnosti.
ORMARI I STANARINA
Kroz proizvodnju garderobnih ormara i metalne galanteirje (s usputnim pružanjem metaloprerađivačkih usluga) te kroz naplatu naj-ma za prostore koje koriste druge tvrtke unutar kruga Panexa.
Nedavno je na dužnost direktora poduzeća kojem su poništene čak dvije pretvorbe, a sva imovina – zbog brojnih sudskih sporova koji se vode nakon poništenja tih pretvorbi – pod plombama, došao Mladen Križaić, diplomirani informatičar, bivši zamjenik župana Međimurske županije, i prihvatio se zadaća za koje nitko više ne pokazuje baš prevelik interes, pa ni Hrvatski fond za privatizaciju koji vlasnički raspolaže (sukladno tome vuče i upravljačka prava) s 96,84% dionica.
● U javnosti se Panex još uvjek doživljava kao veliko poduzeće, opterećeno poništavanjem pretvorbi, ali ipak veliko, s brojnim malim poduzećima kćerima...
- Da, to je uobičajena, ali poptuno pogrešna predodžba što je Panex d.d. danas. Puno je poduzeća koja imaju u nazivu Panex, ali nisu više ni u kakvom odnosu s matičnim poduzećem, Panex d.d. više nema firmi kćeri! Dakle, radi se o samostalnim poslovnim subjektima, premda u javnosti postoji dojam da se radi o čvrsto povezanim poduzećima, što nije čudno – čak i unutar jednog kruga posluju, primjerice, metalska poduzeća koja tek možda surađuju, a u nekim slučajevima ni to.
SVE POD PLOMBOM
● No, u javnosti je poznato da brojni sudski sporovi na svim sudskim razinama, do Ustavnog i Vrhovnog suda, ipak Panex povezuju s bivšim firmama kćerima, da postoje rješenja o upisima vlasništva i poništenja tih rješenja, da je imovina Panexa pod sudskim plombama. Kakvo se rješenje može tu naći?
- Osobno, mislim da se tu neće moći naći – nakon što su u prošlosti poništene dvije pretvorbe Panexa – nikakvo drugo rješenje osim razumne, efikasne i najmanje loše nagodbe svih zainteresiranih u tim procesima. Nemoguće je vratiti stvari na početak, na okolnosti u kojima je Panex bio društveno poduzeće.
● Kako onda stvari pokrenuti s mrtve točke, koja je uopće perspektiva Panexa?
- Kad sam stupio na dužnost direktora, počeo sam, kako se to obično kaže, sa snimanjem stanja. Dvije su mi olakotne okolnosti u tom poslu. Prvo, direktor i Nadzorni odbor dobio je od većinskog vlasnika – HFP-a - pisanu zabranu za bilo kakve transakcije s imovinom i dionicama.
To je izvan mojih ovlaštenja i izvan ovlaštenja Nadzornog odbora u kojem sjede dva predstavnika Hrvatskog fonda za privatizaciju - Marjan Novak i Zdravko Holcinger te Željko Fileš, predstavnik zaposlenika.
NEOPTEREĆEN
PROŠLOŠĆU
- Druga mi je olakotna okolnost što osobno nisam ni na koji način uključen u prošlost Panexa, ne opterećuje me to, pa mislim da me i stavlja u položaj da pokrenem određene inicijative koje bi mogle biti na korist svima. Kao što sam rekao – primjerice, s nagodbom zainteresiranih u sporovima (neizvjesnog trajanja) mi bismo možda mogli skinuti plombe s imovine i osloboditi taj mrtvi kapital jer to je mrtvi kapital svima.
● Ako, dakle, Panex nema sada hipoteku poništenih pretvorbi, odnosno tu je hipoteku preuzeo HFP izravno i izmaknuo je od operativnog upravljanja poduzećem, što onda podrazumijeva poslovni plan, kako dalje?
- Došao sam ovamo da bih poduzeće održao i unaprijedio. Previše je tu dobre i funkcionalne imovine, zapuštenih proizvodnih mogućnosti da bi se – ma i kao društvo – imali pravo tek tako odreći svega ili se predati u borbi s problemima koje nam nije napravio netko drugi.
Prema obvezama koje sam preuzeo kao novi direktor, uputio sam u HFP i Ministarstvo gospodarstva poslovni plan za 2010. godinu koji u prvom redu podrazumijeva organiziranje u smislen klaster današnjih rascjepkanih kapaciteta u zajedničkom interesu.
MOŽEMO OPET
- Većinski vlasnik, HFP, ima izravno zaduženu osobu za Panex, no ja još nemam informaciju koliko je HFP spreman ubrzati procese da se stvari pokrenu s mrtve točke. No, s druge sam strane obavio niz razgovora s poduzećima koja su tu podstanari, s kojima bi se moglo pokrenuti nove proizvodnje. Uvjeren sam da bi Panex d.d. mogao biti na čelu proizvodnog lanca poduzeća iz ovog tvorničkog kruga, dužnici su to Panexovi, a sa svojim kapacitetima mogli bi sanirati podstanarske dugove kroz proizvodnju, u kooperaciji s Panexom kao nositeljem poslova. Kapaciteti postoje, ali nisu organizirani, ali ima jasno iskazanog interesa. Niz razgovora obavio sam i s metalskim poduzećima koja posluju širom Međimurja, na njihove adrese dolaze upiti investitora, dogovorili smo da nam proslijede upite koji su našim kapacitetima zanimljivi, koje možemo realizirati sa svojim strojnim parkom... S druge strane, Panex od najma prostora ne može živjeti. Životariti da, ali živjeti i ostvariti nekakv normalan razvoj zasigurno ne.
PLAĆE PO
KOLEKTIVNOM
● Kakvo je uopće poslovno stanje danas. Najamnina je značajan izvor prihoda, što je s proizvodnjom, što je plaćama zaposlenih?
- Znam da to javnost zanima, pa evo: temeljni kapital Panexa d.d. je nominalno 15,312.200 kuna, podijeljen na 153.222 dionice, rekao sam – HFP ih posjeduje 96,84%, a nekolicina malih dioničara ostalo. Naime, oni kojima je u sudskim procesima nešto ulaganja priznato u dionice.
Razina ukupnog prihoda lanjske godine (koja je bila loša) bila je na razini 6,000.000 kuna, od čega se 40% ostvaruje od najmova, a 60% je prihod iz proizvodnje. Plaće zaposlenih regulirane su kolektivnim ugovorom metalske struke, uredno ih isplaćujemo i one su u proizvodnji u rasponu od 5.800 kuna bruto, što je najniža metalska, do 11.000 kuna bruto za voditelja proizvodnje.
● Nakon snimanja stanja u poduzeću, što ima kratkoročni plan, a što su dugoročni ciljevi?
- Plan je do kraja 2010. zadržati postojeće i proširiti tržište te povećati ukupan prihod za 30-ak posto u odnosu na 2009. godinu, što znači da se mora intenzivirati aktivnosti naplate i osigurati likvidnost, intenzivirati suradnju sa svim tvrtkama na prostorima Panexa, moramo refinancirati obveze...
Krenemo li tako u srednjoročnom razdoblju, onda možemo ciljati na stabilnost poslovanja i zadržavanje postojeće zaposlenosti s kojom možemo obnoviti tehnološki park, poboljšati radne uvjete i standard zaposlenika...
Sve je tako postavljeno da bismo 2010. godinu trebali završiti s dvjestotinjak tisuća kuna čiste dobiti. To je važno i za sampouzdanje zaposlenih, za stvaranje nove radne klime.
Kad sam došao, sazvao sam zbor radnika. Bio je jasno prepoznatljiv strah za radna mjesta, ljudi su u stresu godinama, nisu bili obavještavani, trebalo je krenuti od uvjeravanja da postoji način da se poduzeće pokrene, da se napor u tom smjeru isplatiti.
Marijan Belčić

Izvor: 2859