Arhiva 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

KRIŽOVEC: Ljubičina cvijetna bajka

U dvorištu Ljubice Vugrinec iz Križovca, smještenom u blizini Mure, ove je godine procvala prava cvijetna bajka. Dvorište je prepuno raznih vrsta cvijeća, a ponekoj biljci Ljubica ne zna niti ime niti porijeklo, ali kod nje cvatu bez obzira na sve ovogodišnje nepogode, prije svega sušu. Ima tu suncokreta, ruža, hortenzija..., ali najviše u oči upadaju divovski cvjetovi tropskog hibiskusa, biljke koju se dosta rijetko, ali ipak, u pojedinačnim primjercima, može vidjeti i u Međimurju.
Ljubica se u hibiskuse naprosto zaljubila, pa je uspjela nabaviti više boja ovog prekrasnog cvijeta. Snježnobijeli tropski hibiskusi ukrašavaju središnji dio Ljubičina cvijetnjaka, dok su nježnoružičasti i krvavocrveni posađeni na rubovima. Nekoliko stabljika još čeka da se cvjetovi otvore, a Ljubica nita sama ne zna kojom će ju bojom iznenaditi njezine drage biljke.
Jednu od sadnica hibiskusa izmolila je u Sloveniji od jedne gospođe jer, kad je u vrtu uz cestu vidjela prekrasan cvijet, jednostavno ga je morala imati.
Gospođa Vugrinec, zaposlena kao kuharica u jednom dječjem vrtiću, sama brine za svoje cvijeće, a svako jutro i na večer na zalijevanje potroši gotovo dva sata. Sada u suši još i više.
Osim dosta vode i orezivanja u kasnu jesen, hibiskusi ne traže gotovo ništa, a cijele godine cvatu svojim ogromnim cvjetovima. Ljubicu cvijeće odmara i opušta i bilo bi joj, kaže, žao kad ove prekrasne cvjetove ne bi pokazala i drugima. Zato nas je i pustila u svoju cvijetnu bajku.
V.Trstenjak

Izvor: 3043