Arhiva 27.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kršenje zakona kod otkupa sekundarnih sirovina

Istražujući što se to događa s ukradenim metalom, bakrom, željezom, mesingom i drugim, naša je policija podrobnije pratila aktivnosti jedne od tvrtki koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina.
Saznanja su interesantna - za razdoblje od početka travnja do konca rujna prošle godine utvrđeno je da su vlasnik i dvije zaposlenice promatrane tvrtke krivotvorili otkupne blokove koji se izdaju pri otkupu sekundarnih sirovina i tako počinili kazneno djelo krivotvorenja isprava. Tek neslužbeno se saznaje da se radi o poduzeću “Međimurje metali” koje pogone ima u Belici i Maloj Subotici.
Zaposlenice su izdavale blokove na ime osoba koje uopće nisu ni došle da bi prodale sekundarne sirovine, a i potpisivale ih, a vlasnik je te blokove davao na uvid poreznicima ili službenicima drugih ustanova koji bi tražili uvid u djelatnost vezanu uz otkup sekundarnih sitovina iako je znao da nisu vjerodostojni. Utvrđeno je da su krivotvorili više od stotinu takvih blokova. Ako su bili potrebni krivotvoreni blokovi da bi se prikazalo porijeklo sekundarnih sirovina koje su se zatekle u poduzeću ili su njime prošle, jasno je koje je porijeklo - skupljanje po žljebovima škola, crkava i obiteljskih kuća, s grobova i slično.
To je ono što je policiju i zanimalo. Zasad se ne može govoriti o kojim se količinama radi, policija i Državno odvjetništvo još će raditi na raščišćavanju slučaja. Ostaje da se vidi je li time zadat važan udarac ovom obliku kršenja zakona koji čini dobar dio kriminaliteta u Međimurju. Krađe sekundarnih sirovina imaju smisla i razloga ako ukradeno netko otkupi. U tom bi smislu ovaj nalaz policije trebao značiti i da je jedan kanal plasmana zatvoren.
No, ovaj oblik kriminala sveprisutan je u Hrvatskoj i mreža plasmana razgranata je. Policija se usredotočila na ovu jednu tvrtku procjenjujući da su drugi koji se bave ovim poslom u tom smislu čisti, ali neki sa skepsom gledaju na ovu procjenu. Jasno je, kralo se i prije travnja prošle godine, nastavilo se i u rujnu i kasnije, kao na tekućoj vrpci.

Izvor: 2970