Arhiva 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KSENIJA VRBANIĆ: Ne oblačim Jadranku Kosor

(S)POTICAJI

Prije dva mjeseca u XD – Xsenia Designu u Čakovcu, vlasnice Ksenije Vrbanić, viđena je premijerka Jadranka Kosor, što je bilo dovoljno da Vrbanić bude proglašena premijerkinom omiljenom modnom dizajnericom, a potom i povezano s državnim potporama od 1,3 milijuna kuna, koliko je ovaj obrt dobio u pet različitih kategorija. Doda li se tome dugogodišnje Ksenijino prijateljstvo sa saborskom zastupnicom i glasnogovornicom HDZ-a Sunčanom Glavak, nije dugo trebalo da se potpore koje je dobio XD pripišu stranačkim i prijateljskim vezama. Ksenija Vrbanić tvrdi da to nije istina, a potpore da je dobila na osnovi programa, što se sve može provjeriti na stranicama Ministarstva gospodarstva.
- Ne znam odakle informacije da ja oblačim Jadranku Kosor, kao ni informacije kako imam samo četiri zaposlena, dva milijuna kuna prometa, a eto - uspjela sam dobiti 1,3 milijuna kuna poticaja. To naprosto ne odgovara istini, rekla je Vrbanić.
- Imam 20, a ne četiri zaposlena, promet nam nije dva, nego 3,5 milijuna kuna, a poticaje smo dobili na temelju plana i programa koji je napravila ČAKRA. Jadranka Kosor odabrala je moju kolekciju za jedan editorial, dopala joj se i jednostavno je kupila nešto odjeće XD-a, a da ja u tome ničim nisam sudjelovala. Za nedavnog posjeta Jadranke Kosor (osmog marta, op.nov.) nazvala me Sunčana Glavak i mimo protokola, premijerka je svratila do mene i naručila si još dvije košulje. Uredno ih je platila i mi smo ih poslali, ali poanta je u nečem drugom. Ona je mimo protokola došla k meni, a ja nisam u HDZ-u, niti u bilo kojoj stranci, pa su onda navodno visoki čelnici HDZ-a bili uvrijeđeni, kako se to moglo dogoditi, što je to Sunčana “skuhala”... Za mene je to iznenađujuće. Zar žena ne može doći i obući se negdje, a da to ne izazove pitanja? Ne znam odakle su te priče krenule jer nikada u životu nisam bila član niti jedne političke stranke, od završenog fakulteta u životu nisam radila nigdje drugdje osim u XD-u. Nema nikakvih osnova u priči da mi je poznanstvo sa Sunčanom Glavak pomoglo u dobivanju poticaja jer ovi komentari, nakon što je priča bila objavljena, mogu mi samo naštetiti. Ljudi žele senzaciju. Premijerka se ne oblači kod mene, ima tri moje košulje. Iako vidim da bi se voljela kod mene oblačiti, ja sada zbog negativnog publiciteta zazirem od toga.
Na kraju krajeva, uz Sučanu Glavak, i Vesna Pusić kupuje moju odjeću, naše saborske zastupnice SDP-a, ako su bolje obučene, onda sigurno imaju moju odjeću, Josipa Lisac stalno nosi moju odjeću. Ispada da je poticaj izmišljen zbog mene, a Jadranka Kosor i Sunčana Glavak izmislile su neki novi kanal preko kojeg se meni daje novac. Program poticaja je od 2008. do 2012. godine, a poticaji za 2009. godinu bili su riješeni u rujnu protekle godine. Trebalo bi pohvaliti koliko je novca za poticaje došlo u Međimurje, ali samo zahvaljujući dobrim programima. Nema nikakvog razloga da poticaje ne iskoristimo, pa smo se i ove godine javili u program za jačanje konkurentnosti i poduzetništvo žena, naprosto zato što zadovoljavamo uvjete. To zaista nema nikakve veze s Jadrankom Kosor, ili sa Sunčanom Glavak. Nisam u životu baš često imala situacije da mi je netko jalan, pa me šokiralo na koji je način ta priča plasirana. Idem u investiciju zbog koje s bankom rješavam kredit od 2,5 milijuna kuna. Obrtnik sam i znate što to znači u ovim uvjetima, kada sve ide dolje, ali zaposlit ću još deset ljudi. Ja svojom vlastitom imovinom odgovaram za takav kredit, rekla je Vrbanić.
V.Trstenjak

Dobili su i drugi, pa su otpustili radnike
Za tekstil nisam dobila niti kunu, a dobili su drugi, pa se možda netko iz te branše osjetio ugroženim što ja nisam spomenuta. Ja sam poticaje dobila u konkurenciji svih djelatnosti, a za tekstil ništa. Na primjer, Angel je 2008. dobio 2,5 milijuna kuna, 2009. godine 900 tisuća kuna, a sad su sve radnike otpustili. Onda su mene našli prozivati, a zaista ne znam zašto. (vt)

Potpore u tekstilu za 2009.
Za 2009. godinu najveću potporu iz operativnog programa potpora u tekstilu i kožnoj industriji (4,5 milijuna kuna) dobio je Čateks, slijedi MTČ Tvornica čarapa s 3 milijuna, Angel iz Belice nešto manje od milijun kuna, Betex proizvodnja iz Belice 300 tisuća kuna, Haix Mala Subotica 300 tisuća. Potpore su dobili još i Lateks Šenkovec, Mistex Čakovec, MTČ Štrigova, Pozamanterija Mursko Središće, Srnec-tekstil Čakovec, STM Macinec i TO-MA Čakovec. (vt)

Milijun kuna za Gazelu
Najviše novca (milijun kuna) XD je dobila iz projekta Gazele, a osim XD-a, u projektu su prošli Marti iz Preloga, Midi iz Čakovca i STM iz Macinca. Među 17 projekata iz Međimurja koji su dobili novac iz Projekta međunarodne konkurencije XD-u su pripale 243 tisuće kuna. 15 tisuća XD-u je pristiglo iz projekta Poduzetništvo žena, 20 tisuća kuna (s još 25 međimurskih tvrtki) za marketinške aktivnosti i 20 tisuća za tehničko usklađivanje. Ukupno je u 15 projekata potpore u 2009. godini dobilo više od 150 subjekata. (vt)

Izvor: 2873