Arhiva 11.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Kuća" na bubnju" zbog lihvarske pohlepe!

Životna kolotečina Dražena Horvata (47) iz Knezovca 2004. godine slutila je na dobro. Sa suprugom, s kojom podiže troje djece, izgradio je kuću u Knezovcu:
- Kuću smo podigli pod krov, istrošili smo se i nedostajalo je još nešto novca da bismo je opremili za useljenje. Tada sam radio za jednu istarsku tvrtku koja je dobro poslovala, pa mi je i plaća bila solidna - oko 1.300 do 1.500 eura. Radio sam po terenu, na gradilištima, a baš te 2004. godine imali smo dobro plaćen posao u Italiji.
Sve nam je to davalo sigurnost te smo se supruga i ja lako odlučili na podizanje hipotekarnog kredita kako bismo uselili u novu kuću. Preko poznanika sam čuo da jedna austrijska banka sa sjedištem u Villachu daje povoljne kredite i u Hrvatskoj, i to preko posrednika. Posrednik je bio odvjetnik iz Varaždina s kojim smo se supruga i ja uskoro i susreli te započeli prikupljanje dokumentacije za odobrenje kredita.
Nakon mjesec ili dva, u Knezovec su došli ljudi iz Slovenije, predstavivši se supruzi kao procjenitelji vrijednosti nekretnine. Pet minuta su razgledavali kuću s jedne i druge strane te rekli - u redu. Može! Za otprilike 45 dana supruga i ja dobili smo dokumentaciju od banke s odobrenjem. Rečeno nam je da ćemo novac podići u Sloveniji. Malo mi je bilo neobično što smo 35.000 eura dobili na ruke u radionici za popravak vozila, uz potpisivanje isplatnice, no, to me tad nije zabrinjavalo. Prema dokumentima, podigao sam 35.000 eura, s otplatom na 15 godina. Mjesečna rata iznosila je 350 eura - priča Dražen Horvat.
Do 2009. Horvatovi su uredno plaćali rate kredita, no, te godine Dražen ostaje bez posla.
SPOZNAJA
- Kako više nisam imao primanja, banka “sjeda” na suprugin račun te joj mjesečno uzimaju 200 eura. To je veći dio njezine plaće te nam je za život ostajalo 500-tinjak kuna. U što nam se život pretvorio, ne moram posebno objašnjavati ako spomenem da podižemo dvoje malodobne djece (osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta) te jednog studenta. Radio sam, nadničario, gdje god je trebalo, ali stres je napravio svoje te sam se razbolio. No, crni dani su me tek čekali - još 2009. godine počeo sam putem interneta istraživati činjenice vezane uz banku koja mi je odobrila kredit, kao i slovensku posudionicu koja im je bila posrednik. Došao sam do podatka da ta posudionica nije registrirana u Hrvatskoj, tj., nema dozvolu za poslovanje u našoj zemlji. Pokušao sam ih se riješiti otplatom preostalog duga u cijelosti. Posudio bih novac od prijatelja. No, posrednik (odvjetnik iz Varaždina) nije pristao. Tad sam prvi put pomislio da sam žrtva jedne velike lihvarske kuće! - svjedoči naš sugovornik.
NAJCRNJI
SCENARIJ
Godine 2011. obitelj Horvat dobiva “papire” iz banke na kojima piše da su (još) dužni 37.882 eura!!! Podigli su 35.000 eura, plaćali godinama u mjesečnim anuitetima od 350 i 200 eura i nakon osam godina ostali dužni - više nego što su podigli?! No, to nije najcrnja poštanska pošiljka koja im je stigla: uskoro stiže i poziv s Općinskog suda u Čakovcu:
- U listopadu 2012. godine moja supruga odlazi u Sud, po pozivu. Tamo je obavještavaju da se naša kuća prodaje za 25.000 eura, no, da na prvoj dražbi nije prodana. Mi danas pouzdano ne znamo ni tko nam prodaje kuću koja vrijedi višestruko više! Ne znamo više ni kome smo dužni, ni kako je moguće da je konstantno otplaćivan dug toliko narastao?
U veljači ove godine posljednji je put na supruginoj plaći obustavljeno 200 eura. Poslije obustave prestaju, a mi ne znamo zašto. Obratio sam se udruzi Stop deložacijama koja usko surađuje s građanskom inicijativom Živi zid i zamolio pomoć. Obećali su mi podršku, ali mi i savjetovali da više ne kontaktiram s predstavnikom banke koja mi je dala kredit. Ne znam što donosi sutra, ali znam da iz svoje kuće neću izaći ni pod koju cijenu! Vlastitim sam rukama izgradio dobar dio svog doma, ne bježim od duga i spreman sam ga isplatiti do kraja, ali po poštenim uvjetima. Svoju kuću ne dam nikome! - kaže Dražen Horvat.
Iz udruge Stop deložacijama obraćaju se javnim medijima u cijeloj zemlji, pa su se obratili i našem uredništvu, upozorivši nas na slučaj obitelji Horvat iz Knezovca koju su spremni podržati u slučaju ostvarenja najcrnjeg scenarija - deložacije.
Željka Drljić

Izvor: 3024