Arhiva 29.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

KUHA NIKOLA LESAR: Bljušt je šparoga sjevera

Što je bljušt? Za one koji nisu upoznati s ovom biljkom, da pojednostavim, to je šparoga sjevera. Vilin korijen, zmijino grožđe, kuke - samo su neki od poznatijih naziva za ovu biljku koja nam raste samo na „divljaka“.
To je trajna biljka povijuša s debelim mesnatim i teškim korijenom i dugom stabljikom koja se penje po drveću. Rijetko se nađe na tržnici, potrebno je potruditi se i sam nabrati svežanj super „kontinentalnih šparoga“.
Okusom jako podsjeća na divlju šparogu, ali ipak nekako blaže, manje je gorčine. Bljušt raste po sjenovitim, najčešće bukovim šumama, po poljima i vlažnim mjestima, a često se penje uz ograde, grmlje i živice. A toga stvarno ima kod nas.
Zato, iduću subotu ili nedjelju, kad ste slobodni, skok u prirodu na branje ove prekrasne namirnice! Osim što je fina, ona je i zdrava. Dobitna kombinacija! Evo recepta za odličnu kremastu juhu, super laganu, idealnu za vruće dane koji slijede. Idemo na posao!

KREM JUHA OD BLJUŠTA

NAMIRNICE
- bljušt
- mileram
- sol/papar
- limun
- suncokretove
sjemenke
- kozji sir
- maslac

Ovo je brža verzija u kojoj koristimo vodu u kojoj smo kuhali bljušt. Ako znate raditi povrtne temeljce, koristite temeljac s malo vode koja je ostala od kuhanja.
Doslovce nam za ovu juhicu treba manje od 10 minuta! Znači - bacite bljušt u kipuću slanu vodu i kratko ga blanširajte (brojite do 20) te ga izvadite u posebnu posudicu. Vodu u kojoj se kuhao ostavite na stranu. Uzmite svoj štapni mikser i miksajte bljušt uz dodavanje vode od kuhanja. Kad dobijete željenu gustoću, dodajte malo milerama. Začinite po želji solju i paprom. Ne pišem vam gramaže i količine jer ih smatram nepotrebnima u takvim receptima - sami odredite svoju mjeru, kušajte! Kao krajnji dodatak, popržite na tavi suncokretove sjemenke, kratko, dok ne dobiju smeđastu boju. Nemojte dodavati nikakvo ulje, samo posolite tijekom tostiranja. U dubljoj zdjelici juhu servirajte s komadićima kozjeg sira i suncokretovim sjemenkama. Dobar tek!

Izvor: 3031