Arhiva 07.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kuhari brončani u Njemačkoj

Slađana Herman i Zoran Herman u reprezentaciji osvojili bronce

U njemačkom Erfurtu održana je 32. IKA kulinarska olimpijada čije održavanje seže unatrag više od stotinu godina. Svake četiri godine u kulinarstvu se odmjeri tisuće kuhara i slastičara iz cijelog svijeta, a ove je godine konkuriralo njih dvije tisuće iz 54 zemlje. Hrvatska je svoje predstavnike na Olimpijadi imala po drugi put, a među njima je i dvoje Međimuraca - Slađana Herman i Zoran Herman, predsjednik Udruge kuhara Međimurske županije.
- Ove smo godine u konkurenciji imali gotovo 50 kuhara i slastičara podijeljenih u nacionalnu, seniorsku, juniorsku i regionalnu ekipu te nekoliko individualaca. Seniorska ekipa nastupila je u kategoriji restoranski meni u kojoj su u montažnoj kuhinji, u zadanih 6 sati, pripremali tri slijeda jela za 110 osoba te u kategoriji izložbeni stol od četrdesetak hladnih i toplih jela prezentiranih u želatini - ističe Zoran Herman.
Restoranski meni nagrađen je brončanom medaljom, a izložbeni stol diplomom.
Juniori u dobi do 25 godina starosti za iste dvije kategorije natjecanja nagrađeni su diplomama, dok je regionalna ekipa Varaždinske, Međimurske, Istarske županije i Grada Zagreba dobila broncu za izložbeni stol. Pod okriljem Hrvatskog kuharskog saveza, u pojedinačnim su kategorijama nastupali i individualci.
Zlatko Novak i Dragica Lukin osvojili brončane medalje, a Nikolina Lončar, Marijan Bošnjak, Dean Gluhak, Matija Balent, Marija Denžić, Marko Jovanović i Željko Brajković primili diplome za svoje radove u kategoriji kulinarske umjetnosti - skulpture od voća, povrća, šećera ili maslaca.
- Svoja jela i radove naši su kuhari izlagali u jednoj od dvije izložbene hale s još nekoliko stotina eksponata iz kuharstva, slastičarstva ili kulinarske artistike. Razgledalo ih je više od 50 tisuća posjetitelja - ističe Z. Herman.
U gotovo svim kategorijama najbolji su ponovo bili Šveđani koji, ističe naš sugovornik, praktički kreiraju nove svjetske kulinarske trendove. Slijede ih Norvežani, Nijemci i Švicarci.
Poredak Međimuraca
- Iza sebe imamo izuzetno napornih sedam dana. Put je trajao 14 sati, a onda smo svaki dan radili po 20 sati - kaže Z. Herman i dodaje kako je razloga za zadovoljstvo postignutim puno jer u žestokoj konkurenciji nije jednostavno doći u prvi plan.
Zoran Herman na Olimpijadi je sudjelovao prvi put, a ove je godine na Hrvatskom kuharskom kupu bio četvrti u ukupnom poretku i osvajač kristalne kuhače. I Slađana Herman, također vlasnica kristalne kuhače, prvi je put bila na Olimpijadi.
- Ovo je izuzetno iskustvo, kako zbog saznanja o najnovijim trendovima u svjetskom kulinarstvu, tako i zbog poznanstava s kolegama iz doslovno cijelog svijeta. Bila je čast predstavljati Hrvatsku - kaže Slađana Herman.
Koliko se u kojoj zemlji drži do kulinarstva i odmjeravanja na svjetskoj razini svjedoči podatak da je hrvatski budžet za Olimpijadu u Erfurtu bio 300 tisuća kuna, a - primjerice, finski 3 milijuna eura. Naši sugovornici izdvajaju i podatak da Italija svoje nacionalne kuharske izabranike povlači sa stalnih radnih mjesta i punih godinu dana prije Olimpijade priprema ih za natjecanje.
- Oni su svakodnevno posvećeni samo tom cilju i za to ih plaća država. Dobro je vidjeti kako se druge zemlje odnose prema ovom pitanju i znati gdje je naše mjesto. Naši rezultati tim su vredniji, ako uzmemo u obzir uvjete u kojima se za Olimpijadu pripremaju hrvatski kuhari. U svakom slučaju, mi i dalje učimo i drago nam je što za to uopće imamo priliku - kaže Zoran Herman. Nakon nastupa u Erfurtu, naše kuhare očekuju pripreme za Državno kuharsko prvenstvo, Hrvatski kuharski kup koji će 7. i 8. studenoga biti održan u Čakovcu te nastup u Luksemburgu za dvije godine.
Kuharski timovi
Članovi Hrvatske selekcije u Erfurtu bili su Slađana Herman, Tomislav Hruban, Šime Vučetić, Rafaela Mihatović, Tomislav Karamarko, Anđelko Levanić u nacionalnoj seniorskoj selekciji. Juniorsku reprezentaciju činili su Franjo Copak, Damnjan Draganić, Pavao Pudić, Zoran Turina, Stela Metković i Jasmin Kujundžić.
Regionalna ekipa Varaždinske, Međimurske, Istarske županije i Grada Zagreba nastupala je u sastavu Zoran Herman, Marija Kuzminski, Grozdana Bohorč, Gordana Kuhar i Rozalija Neralić.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3002