Arhiva 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Laptoš postaje ravnateljica Uskoka?

Kako je, temeljem neslužbenih informacija, u petak objavio Jutarnji list, nova ravnateljica Uskoka mogla bi biti Čakovčanka Tamara Laptoš. Kao što je javnosti poznato, dosadašnji ravnatelj tog tužiteljstva specijaliziranog za organizirani kriminal i korupciju Dinko Cvitan postao je glavni državni odvjetnik. Kako piše Jutarnji, prema Zakonu o Uskoku, na čelo Uskoka može biti imenovan bilo koji od dvadesetak zamjenika glavnog državnog odvjetnika (a među njima će, odluči li ostati u DORH-u, biti i Mladen Bajić), bilo koji od županijskih državnih odvjetnika ili njihovih zamjenika te drugi pravnik koji ima osam godina iskustva na poslovima borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Na Cvitanovo mjesto može doći i netko od tridesetak uskočkih tužitelja.
Prema informacijama spomenutog dnevnog lista, Cvitan će nakon što ga Sabor potvrdi za glavnog državnog odvjetnika, na poziciju ravnateljice Uskoka imenovati svoju sadašnju prvu zamjenicu, Tamaru Laptoš. Ona je uz još nekoliko imena spominjana i kao kandidatkinja za nasljednicu Mladena Ba-jića.
Tamara Laptoš u Uskoku je 5 godina te je radila na najsloženijim i najrazvikanijim predmetima. Zastupala je optužnicu u slučaju Index, optužila bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za plaćanje lažne studije u aferi Borovo, zastupala optužnicu u nagodbi protiv njega u predmetu “reflektori”, vodila istragu i pisala jednu od najopsežnijih uskočkih optužnica u aferi “Spice” protiv menadžera Podravke i njihovih jataka. Povjereno joj je i vođenje istrage te pisanje prve optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za mito primljeno od Hypo banke 1994. i 1995. godine, podsjeća Jutarnji.
Spomenimo i da čak 75 posto, od ukupno 30, tužitelja Uskoka čine žene.(V. Kelkedi)

Izvor: 3071