Arhiva 11.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Lebar i Lovrec - prvi europski vinski vitezovi

Europski vinski vitezovi institucija su privatnog prava na temelju austrijskog Zakona o udrugama, a slijede i nastavljaju tradiciju zapadnjačko-kršćanskih viteških redova.
Ovaj red kao svoj cilj naglašava prikazivanje korijena i razvoja Reda sv. Jurja te povezivanje i nastavljanje tradicije viteškog reda kroz Europske vinske vitezove. Dio te institucije već su osam godina vinari Franjo Lebar iz Železne Gore i Franjo Lovrec iz Svetog Urbana.
Krenuli su redom - kao vinski pripravnici 2002. godine, potom kao savjetnici, pa vinski suci i, na koncu, sve okrunili stupanjem u punopravno članstvo reda kao vinski vitezovi. Potvrdu tome dobili su ovih dana u austrijskom Eisenstadtu. Dodijeljeni su im lanci s pripadajućim viteškim križom te su time postali prvi međimurski vinari koji su punopravni članovi ove institucije.
- U red ulazite isključivo temeljem preporuka i uz pomoć mentora prof. dr. Nikole Miroševića koji je “broj jedan” hrvatskog vinarstva.
Bio je šef katedre za vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, danas je u mirovini, ali je izuzetno aktivan u ovom području. On je konzul Europskog vinskog viteškog reda u Hrvatskoj i uvelike nam pomaže usmjeravajući nas da održimo vlastiti kontinuitet u vinogradarstvu i vinarstvu - kaže nam Franjo Lovrec.
Na pitanje što jedan vinski vitez mora braniti kao primarno odgovara nam Franjo Lebar.
- Da biste ušli u viteški red i u njemu se održali, morate prije svega imati dvije osobine - poštenje i sklonost ka izvrsnosti. Svaki od nas mora imati i svoje geslo pod kojim radi, a ja bih istaknuo kako je upravo zadržavanje na načelima kvalitete najvažnije.
Vinskog viteza prepoznat ćete po unificiranoj odori i viteškom križu.
- Uniforme viteškog reda sve su iste i za nas ih izrađuje jedan obrtnik u Zagrebu. Obilježje je i vinski viteški križ koji nosimo, a u samoj krovnoj organizaciji uputili su nas da svako naše predstavljanje i druženje s našom publikom i kupcima mora biti obilježeno zastupanjem načela Europskog vinskog viteškog reda. Mi to, dakako, s veseljem i činimo - kaže Franjo Lovrec.
Prilika za susrete s kolegama iz cijele zemlje, koji također pripadaju redu, i onima iz inozemstva pruža se najmanje jednom godišnje.
- Srećemo se kad netko od vinskih pripravnika, savjetnika, sudaca ili vitezova ima promociju i to je prilika da razmijenimo iskustva. Lijepo je biti među istomišljenicima koji imaju ista životna i profesionalna načela kao vi - kaže Franjo Lebar.
U godinama pred nama međimurski će vinari u svojim redovima imati još jednog viteza.
- Kolega Rajko Cmrečnjak ove je godine kao vinski pripravnik primljen u naš red. Promocija je bila u varaždinskoj katedrali, s obzirom da djelovanje reda ima sakralne korijene u Bibliji.
Drago nam je što je i on prepoznao bit djelovanja Europskog vinskog viteškog reda i što će svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetama odgovarati izazovima koje pred njega stavlja red - zaključuje Franjo Lovrec.

A. Ličanin

Izvor: 2898