Arhiva 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Led okovao Muru i Dravu

Izuzetno niske temperature koje su se na pojedinim lokacijama uz Muru i Dravu proteklog tjedna spuštale i ispod –20 Celzijevih stupnjeva ledom su okovale Muru i Dravu. Zbog sve većih površina pod ledom, na snazi su mjere pripremnog stanja obrane od leda koje su u ponedjeljak, 6. siječnja uvedene za cijeli tok Mure u Međimurskoj županiji i dijelu Koprivničko–križevačke županije (Veliki Pažut), a zbog sve više leda, protekle srijede proglašene su i mjere redovite obrane od leda na rijeci Muri.
Prema riječima Ivana Cerovca, voditelja Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, zasada nije bilo potrebe za posebne intervencije, pa je u tijeku redoviti obilazak kritičnijih lokacija i bilježenje promjena u odnosu na ranije. Ako se ukaže potreba, intervenirat će se strojevima ili miniranjem “čepova” koji bi mogli nastati kod zatopljenja i tečenja leda, čime bi nastala “uska grla” i naglo podizanje vodostaja uzvodno od stvorene zapreke. Takve ledene poplave, u slučaju da se ne preveniraju, mogu biti izuzetno opasne i izazvati ogromne štete.
Srećom, vodostaj Mure u ovom je trenutku vrlo nizak, pa niti pritisak protoka ne stvara velike probleme, ali s druge strane, mali protok omogućava i brže stvaranje leda. U Hrvatskim vodama kažu da zasada nema nikavih razloga za brigu.
V. Trstenjak
Snimio Vlado Trstenjak

Leda sve više
Osim u srednjem toku, proteklog tjedna stanje se pogoršavalo i u donjem toku Mure, pa je tako kod željezničkog mosta Kotoriba Mura u potpunosti bila okovana ledenim pokrovom debljine 5 do 10 cm. Slično je bilo i kod starog mosta kod graničnog prijelaza Goričan gdje je izmjerena debljina leda od 10 do 15 cm. Ledostaj na Muri na pojedinim lokacijama kreće se od 40 do 100 posto. Na Dravi leda ima u akumulacijskim jezerima HE Čakovec i HE Dubrava (do 100 posto zaleđene površine), starom koritu HE Varaždin i starom koritu HE Dubrava. Gotovo u potpunosti zaleđeni su dovodni i odvodni kanali HE Varaždin, a na kanalima HE Čakovec ima oko 15 posto plivajućeg leda (“sriježi”). (vt)

Izvor: 2964