Arhiva 18.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Ledena berba u vinogradima obitelji Cmrečnjak

U četvrtak, na svetu Luciju, rano izjutra na temperaturi -12 stupnjeva Celzijusa počela je berba osušenog i promrzlog grožđa u snijegom prekrivenim vinogradima obitelji Rajka Cmrečnjaka u Svetom Urbanu.
- Ovako idealni uvjeti rijetko se poklope. Pet dana uzastopno jutarnja temperatura bila je niža od minus 7 stupnjeva, čak ponekad i minus 16, što je stvorilo odlične preduvjete za pravu ledenu berbu. Grožđe se bere smrznuto, odnosno, ostaci vode u njemu su smrznuti, tako da se iz njega prešanjem istiskuju samo ekstrakti i šećer. Količina šećera u bobicama je doista primjerena ovakvom ledenom vinu i kreće se od 130 do 190 Oe. Za ledenu berbu ostavili smo 1.500 trsova, uglavnom graševine, i nešto traminca. Da smo brali u redovno vrijeme, dobili bismo oko 3 tisuće litara vina, a ovog ledenog tek nekoliko desetaka litara. No, radi se o prestižu, to moramo imati u ponudi. Zapravo, sada radimo vino koje će za tržište biti spremno za dvije godine, dakle, bit će to vino za Europsku uniju – rekao nam je Rajko Cmrečnjak, najveći i najpoznatiji međimurski vinogradar i vinar.
Inače, da bi se proizvelo ledeno vino, zdravo se i prezrelo grožđe, dakako, samo u iznimnim i za to povoljnim godištima, ostavlja na trsu do prvoga mraza, pa se tako zamrznuto bere i odmah prerađuje. Ponekad vinogradari ovakvu proizvodnju ni ne planiraju, ali ih iznenadi naglo zahladnjenje, a dogodi se da na grožđe padne i snijeg. Takve pojave su rijetke, kod nas otprilike tek svake desete godine, i to isključivo u našim najsjevernijim vinogorjima.
Ledeno vino je aromatično vino žute jantarne boje, raskošnog bukea i specifičnoga slatko-kiselog okusa koje se tradicionalno dobiva berbom i prešanjem zamrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C te sadrži najmanje 127° Oechsla (količine šećera u moštu).
Bobice okovane ledom beru se vrlo obzirno, isključivo rukom, u ranu zoru, još po mraku, jer sve mora završiti praktički prije nego grane sunce.
Zbog svoje specifičnosti, kažu stručnjaci, ledeno vino je vrlo rijetko vino i pripada vrhunskim predikatnim vinima koja se dobivaju od grožđa isključivo preporučenih sorti, dozrijeva u iznimnim godinama i iznimnim uvjetima te se bere i prerađuje na specifičan način, zbog čega se i odlikuje jedinstvenom kakvoćom. Ubraja se u rijetka vina koja se dobivaju od sasvim zrelog ili većim dijelom na trsu prosušenog grožđa branog nakon uobičajenog roka berbe.
Zbog načina dobivanja te, razumljivo, malih količina i sporosti sazrijevanja, stoga i iznimne kakvoće, ledena su vina i vrlo skupa. Njihova se cijena kreće oko 100 eura, a ona iznimna prodaju se isključivo na aukcijama na kojima čak i ona mlađa od uobičajenih 30 i 50 godina (ledena se vina mogu pohvaliti i ekstremno dugim životom!) postižu vrtoglave cijene.
Najkvalitetnija, najcjenjenija i, dakako, najskuplja vina nastajala su, a i danas nastaju, u zemljama sa stoljetnom tradicijom - Austriji i Njemačkoj. Ledena se vina proizvode i u Hrvatskoj, a posebno su cijenjena ona iz slavonskih i međimurskih vinograda. Jedno od takvih bit će i ledeno vino iz podruma obitelji Cmrečnjak iz Svetog Urbana koji su svoju prvu ledenu berbu imali prije 15 godina, dakle 1997. godine.(IJ)
Snimio D.Lesar

Izvor: 3008