Arhiva 02.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

LEGALIZACIJA: Međimurski ured neučinkovit!

Na području Međimurske županije zasad neće biti rušenja bespravno sagrađenih objekata. Kako doznajemo u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, u prvoj fazi za rušenje bila su predviđena dva objekta, no, od toga se odustalo s obzirom da su investitori sami uklonili ili trenutno uklanjaju svoje objekte.
U prvome slučaju investitor, odnosno vlasnik bio je HEP. To je državno poduzeće uklonilo kućicu za odmor koja je bila smještena unutar inundacijskog područja hidroelektrane Čakovec, na rijeci Dravi u Gornjem Kuršancu, na području regionalnog parka Mura-Drava. Radilo se o drvenoj kućici površine 5,5 puta 3 metra te zidanoj pečenjari. Građeni su nakon 21. lipnja 2011. godine te se nalaze izvan građevinskog područja koje je po Prostornom planu određeno kao Zona R5 – rekreacijska zona uz jezero akumulacije HE Čakovec. Zbog spomenutih razloga, legalizacija nje bila moguća.
Drugi investitor čiji je objekt Ministarstvo planiralo srušiti je fizička osoba I.L. On je, kažu u Ministarstvu, zasada djelomično uklonio (ostala mu je još temeljna ploča) pomoćnu – drvenu građevinu, prizemnicu, tlocrtne veličine 10 puta šest, odnosno 3 puta 3,5 metara, na lokaciji kod mosta i skele na Muri, u Dunajskoj ulici, u Svetom Martinu na Muri.
Do 10. svibnja na području cijele države ukupno je uklonjeno 313 bespravnih građevina. Građevinska inspekcija nema podatak da je za 9.839 građevina koje imaju rješenje o uklanjanju podnesen zahtjev za legalizacijou. U Međimurskoj županiji takvih je slučajeva sedam. To, međutim, ne znači da bi se u dogledno vrijeme mogli rušiti samo ti objekti. Na popisu će se naći i građevine čiji su vlasnici predali zahtjeve za legalizacijom, no, zbog nekog ih razloga neće biti moguće legalizirati. Kao što je javnosti poznato, ilegalna gradnja u našem kraju najprisutnija je na područjima uz rijeke Dravu i Muru koja su i zaštićena, odnosno čine dio Regionalnog parka Mura-Drava. Već zbog te činjenice, legalizacija nije moguća. Nadalje, određen broj građevina djelomično je ili potpuno nelegalan, ali ih inspekcija još nije detektirala, odnosno nemaju rješenje o uklanjanju. Ukoliko ih njihovi vlasnici ne legaliziraju, također se mogu naći na listi za uklanjanje, upozoravaju u Ministarstvu. Još jedna kategorija odnosi se na objekte građene bez dozvole nakon 21. lipnja 2011. godine.
Inače, Međimurska županija koja obično, u odnosu na pojedine druge hrvatske krajeve, prednjači u nizu područja, ne može se pohvaliti brzinom rješavanja legalizacije objekata. Sudeći, naime, po izjavi ministrice Anke Mrak Taritaš izrečene tijekom nedavnog neslužbenog posjeta našem kraju, po stanju riješenosti predmeta na dnu smo ljestvice.
- U procesu legalizacije moraju sudjelovati svi i reagirati u najprimjerenijem mogućem roku. To nadležni ured u Međimurskoj županiji nije učinio, upozorila je ministrica Mrak Taritaš.
Za usporedbu, rekla je, na području Dubrovnika riješeno je već 50 posto predanih zahtjeva. Podsjetila je i kako se 20 posto sredstava prikupljenih od legalizacije u konačnici koristi i za rad ureda koji se bave tom problematikom.
Nepripremljeni
Od prozivke ministrice u Uredu za prostorno uređenje i gradnju Međimurske županije brane se tvrdnjom da se trenutno posvećuju zaprimanju zahtjeva, na što, kako kažu, troše dvije trećine radnog vremena.
- Situacija će se nakon roka, 30. lipnja promijeniti, odnosno, statistika će se poboljšati. Ljudi dolaze potpuno nepripremljeni, s nesređenim ili uopće bez dokumentacije, pa im pomažemo. Mi nismo ured za legalizaciju, imamo i druge poslove, a puno vremena trošimo na to da onima koji dođu podnijeti zahtjev maksimalno izađemo ususret - kaže pročelnik Stjepan Baranašić.
Velimir Kelkedi

Više od 10.000 zahtjeva

Zadnji dan lipnja bio je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a broj podnesenih zahtjeva u četvrtak ujutro iznosio je oko 10 tisuća. Unatoč dovoljno vremena od početka cijele akcije oko legalizacije, velik dio građana čekao je zadnje dane.
U hodnicima Katastra i Županije, gdje se nalazi Upravni odjel za graditeljstvo, do subote su vladale nesnosne gužve. Većina građana podnosila je tek zahtjeve budući da za prikupljanje potrebne dokumentacije više nema vremana.
Podnošenjem zahtjeva počinje postupak legalizacije, pa će iduće najmanje dvije godine trajati rješavanje po podnesenim zahtjevima. (vt)

Izvor: 3036