Arhiva 07.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Legende žive u nama!

U prošlom broju lista Međimurje u tek nekoliko redaka predstavili smo sastav Legende čiji su članovi svojim nastupom oduševili sve one koji su bili na prigodnoj svečanosti povodom izlaska 3.000 broja našeg lista. Kako se dobar glas daleko čuje, već sljedećeg dana bilo je niz upita o njima, čitatelji su tražili dodatne informacije, a neki bi ih željli i angažirati za svoje veselice. Dakle, u ovakvoj postavi nastupili su prvi put iako su poneki na glazbenoj sceni i više od 50 godina. Pravi doajeni međimurske glazbe. Svi pjevaju, svi su majstori svojih instrumenata.
Pjevača Ivana Škvorca Ivača (71), izuzetne ljepote glasa koji pamti na tisuće pjesama i nikad ne gleda u tekst pjesme, izuzetno cijene i slušatelji i kolege. I u zrelim godinama ima snagu izdržati cjelonoćni nastup. Specijalist je za starogradske, rodoljubne, tamburaške i zabavne pjesme, a zapravo ni nema te pjesme koju on ne zna. Rođen je u Gornjem Hrašćanu, živi u Čakovcu. Što je stariji, sve je karizmatičniji. Treba učiti od njega.
Trubač Stjepan Taradi Utek (70) oduvijek je u Belici i oduvijek je trubač. Svirao je u mnogim sastavima, a posebno ga pamtimo u Eufonima u Međimurskoj hiži. No, najviše je napravio odgajajući mlade trubače. Iz njegove „škole“ iznjedrio je velik broj profesora glazbe. Vodio je niz limenih orkestara, a i danas ga mnogi, već odrasli trubači, iz poštovanja zovu učiteljem. Mnogi kažu da svira srcem, a ne trubom.
Slično je i kad saksofon zasvira Ivan Kriković Krika iz Nedelišća. Instrumenat je tada premalen da kroz njega izađe sve ono što srce osjeća i želi poručiti publici. Svira od najranije mladosti, osnivač je više sastava, a najpoznatiji su bili Zrinski. Nastupao je i u Kanadi, brusio zanat na pozornici s mnogim vrsnim glazbenicima. Uz to, razvijao je obiteljsku tvrtku Krika u kojoj polako glavnu riječ prepušta djeci. Velika ljubav su mu putovanja svijetom, mladi vinograd u Rimščaku i, povrh svega, glazba!
Basist Vladimir Novak kojem se ispričavamo što smo mu u prošlom broju, zbog tehničkog previda, ispustili ime, rođen je u Pušćinama, a živi u Varaždinu. No, cijeli svoj glazbeni vijek vezao je uz Međimurje. Svirao je u mnogim sastavima, a danas je stalni član grupe Globus. Za njega i bubnjara Dragutina Jurgeca Đuzu dobri poznavatelji međimurske glazbene scene kažu da su nekad činili najbolju ritam sekciju.
No, Đuza (rođen u Nedelišću, a živi u Varaždinu) bubnjeve ne svira već dvadeset godina. Prestao je javno nastupati kad je počeo Domovinski rat. Vratio se samo za ovu priliku, i to posuđenim bubnjevima, a svirao je kao da nikad nije prestajao. Ponekad se prisjeća lijepih dana u kojima je pratio brojne naše pjevače u SSSR-u, Istočnoj Njemačkoj, Švicarskoj…, posebno Tomislava Ivčića, Ivicu Šerfezija, Ljupku Dimitrovsku…Ritam mu je u krvi.
Gitarist Milivoj Kossi (Čakovec, Nedelišće, Štrigova…) kratko vrijeme sedamdesetih godina bio je i novinar u listu Međimurje, ali je procijenio da je to težak posao, pa je postao vinar. Podsjetio je na to govorom na svečanosti i u ime Legendi poklonio redakciji veliki drveni pladanj za rezanje mesnih finota koji će napuniti, obećao je, prvom prilikom u njegovoj obiteljskoj vinariji s prostranom kušaonom u Štrigovi. Mnogi ga pamte kao člana kultne grupe Non plus ultra koja je žarila i palila sedamdesetih godina. Pjeva repertoar Ive Robića.
Klavijaturist i pjevač Nenad Gavez iz Gornjeg Hrašćana izrastao je u glazbenoj obitelji. Upornim radom naučio je svirati klavijature, a trenutno je prvi pjevač u sastavu Globus. Često nastupa kao „jedan čovjek orkestar“ i ima odličnu reputaciju među slušateljima. Izuzetno mu je bilo drago nastupiti u Legendama. Specijalnost – strani evergrini.
Prvi klavijaturist Dean Mošmondor iz Nedelišća još kao golobradi dječarac počeo je svirati na svadbama, i to puno godina prije nego je postao profesor glazbe i otvorio školu sviranja Suita. Stekao je ogromno iskustvo svirajući na brojnim priredbama, a u glazbenu vatru „gurnuo“ ga je Krika koji mu je bio odličan mentor. Moglo bi se reći da je u Legendama Dean umjetnički voditelj, a Krika organizacijski.
E, da. Bilo je i upita kako doći do njih i kako ih angažirati? Najbolje da nazovete Ivača na broj 091-516-4570, ali nemojte mu reći da smo vam mi (o)dali broj!(gl.)
Snimio D.Lesar

Izvor: 3002