Arhiva 28.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Leo Begović u lovu na vijećnički glas

U Goričanu je ponovo sazvana (ali ne i održana!) sjednica Općinskog vijeća, 22. rujna, što se pretvorilo u pravu dramu. Podsjetimo, već izvjesno vrijeme u ovom vijeću traje borba za prevagu, tj. ključni glas, zbog čega se odgađaju sjednice, a rad je u potpunosti zagušen. Na sjednici je osvanuo prvi čovjek Hrvatske elektroprivrede Leo Begović u svojstvu - ključnog glasa. No, ostao je - bez glasa!
- Javnosti je već poznato da je rad Općinskog vijeća opstruiran i tome se mora stati na kraj. Iznimno je važno da se donese rebalans proračuna, kao i izmjene prostornog plana jer jer riječ o odlukama bez čijeg donošenja Općina može izgubiti 1,200.000 kuna! U cilju postizanja dogovora, potpuno smo odustali od odluka koje nemaju takvu težinu i oko kojih se nismo mogli usuglasiti - konkretno: više nećemo raspravljati o uređenju poljoprivredno-gospodarske zone, pri čemu smo razmatrali mogućnosti uređenja pogona za razvrstavanje komunalnog otpada. Ni ovaj put odluke nisu donesene. Predsjednik Općinskog vijeća Mladen Varošanec sazvao je novu sjednicu za 28. rujna, u 19 sati i nastavi li se opstruiranje rada, namjeravamo dati 6 ostavki te time raspustiti Vijeće - rekao nam je načelnik Mario Moharić.

13 VIJEĆNIK

Pred ovu posljednju sjednicu HDZ je u Općinskom vijeću Goričana pokušao dobiti glas prevage. Međutim, više nisu imali ljudi na listi te su mjesto vijećnika prepustili koalicijskom partneru HNS-u.
- Zatražili su da predloženi vijećnik odmah položi prisegu, na što sam ih upozorio da po zakonu to nije moguće sve dok se stranka ne očituje o ovoj kandidaturi. Od predsjednika Županijske organizacije HNS-a Međimurja Matije Posavca predsjedniku OV-a Goričan stigla je pisana obavijest da u stranci nije donijeta odluka o predlaganju ovog vijećnika. Na dan kad se sjednica trebala održati, u poslijepodnevnim satima na općinski telefaks stiže zahtjev predsjednika Uprave HEP-a Lea Begovića kojim traži da mu se aktivira, nekad davno zamrznut, mandat u OV-u Goričana. Leo Begović pojavio se u vijećnici, no upozorio sam ga da mu mandat nije moguće aktivirati jer je zakasnio, i to dvije godine. Naime, Leo Begović prije dvije godine prestao je vršiti dužnost državnog tajnika, što je bilo nespojivo s radom u Vijeću te je imenovan predsjednikom Uprave HEP-a. Od trenutka ku kojem je prestao vršiti dužnost državnog tajnika imao je zakonski rok od 8 dana za aktiviranje mandata. A to je bilo prije dvije godine. Gospodin Begović složio se s mojim objašnjenjem - pojasnio je Mario Moharić. Što se tiče odluka koje nisu donesene, gubitak koji prijeti Općini je velik: riječ je o 400.000 kuna iz Županijske uprave za ceste za pješačku stazu sa sanacijom oborinskih voda u Prvomajskoj ulici, 150.000 kuna od već potpisanog ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja, 680.000 kuna od projekta Industrijski park (IPA program u suradnji s Mađarima), a neće se moći ni sufinancirati prijevoz srednjoškolcima.
Željka Drljić

Izvor: 2944