Arhiva 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Lesar bez ogranka, Zgrebec "preseljena"

Sastavljanje izbornih lista za kandidate za saborske zastupnike pred svake se izbore pretvara u prave obračune među ambicioznijim članovima pojedinih stranaka, a biti na listi je privilegij koji, ako se i ne uđe u Sabor, osigurava dobru poziciju u stranačkoj hijerarhiji. Dio ljudi bi na liste jer misle da su to svojim radom zaslužili, ali, u konačnici, predsjednici stranaka su ti koji određuju i imena i pozicije na listama. Nezadovoljnih je mnogo, posebno među članovima stranaka koje mogu biti sigurne u osvajanje saborskih mandata. Vidjelo se to na terenu i nakon 14. sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj su utvrđene sve liste kandidata, pa tako i ona za 3. izbornu jedinicu.
Međimurskim SDP-ovcima predsjednik Zoran Milanović namijenio je dva mjesta (iako se ranije govorilo o najmanje tri međimurska SDP-ovca na listi) i to (očekivano) Nadici Jelaš, koja je treća na listi, odmah iza Radimira Čačića i Siniše Hajdaš – Dončića te Mariju Mohariću, aktualnom načelniku Općine Goričan, koji je pozicioniran na osmom mjestu. Osmo mjesto na listi, prema svim dosadašnjim anketama, Mohariću osigurava prolaz u Sabor. Moharićev izbor za mnoge je SDP-ovce bio kao “prst u oko”, kako zbog poznatog kaotičnog stanja u Općini Goričan kojoj je na čelu, tako i zbog činjenice da su iz “arhive” na svjetlo dana, spominjanjem navodnih kaznenih prijava protiv njega, počeli izlaziti stari grijesi. Moharić ne smatra da njegovo pojavljivanje na listi predstavlja “iznenađenje” i podsjeća da je, uz Nadicu Jelaš, jedini u prvom krugu prošao stranačke izbore za predsjedništvo stranke te da je zaslužan član, a ujedno i načelnik.
Nezadovoljni SDP-ovci, s druge strane, stavljanje Moharića na listu smatraju načinom da se marginalizira jak čakovečki gradski ogranak čiji kandidat Veselin Biševac nije dobio Milanovićevo povjerenje. Biševac se u ovom trenutku, razumljivo, nije želio očitovati o listama.
S druge strane, predsjednik međimurskog SDP-a Ivica Perhoč navodno je bio jako bijesan zbog izigravanja dogovora o tri međimurska SDP-ovca na listi u trećoj izbornoj jedinici, pa je Milanović našao solomonsko rješenje. Treći Međimurac, odnosno Međimurka Dragica Zgrebec, bit će na listi, ali ne u trećoj, nego u drugoj izbornoj jedinici koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko- bilogorsku županiju.
No, ni Nadica Jelaš ne može se riješiti „fleke“ u svom političkom životu - kad prije koju godinu nije pomogla zaposlenicama ondašnjeg Dječjeg vrtića u svom Strahonincu. Sve odgojiteljice i pomoćno osoblje dobili su otkaze i većina je još i sada nezaposlena. Na njihov vapaj Nadica Jelaš ostala je gluha.

Okrenuli leđa Lesaru

Protiv vlasite stranke i njenog šefa Dragutina Lesara, zbog nezadovoljstva sastavom izborne liste, krenuo je šenkovečki ogranak Hrvatskih laburista – Stranke rada na čelu s predsjednicom Nevenkom Zdolec. Ona je proteklog utorka podnijela neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti te zajedno s još 49 članova ogranka iz Lesarovog rodnog sela zatražila ispisnicu. Zdolec je očekivala, s obzirom na rezultate predizbora, visoko mjesto na listi. Nakon što je drugo mjesto pripalo Rajku Bulatu, predsjednika međimurskih Laburista “tužila” je stranačkom Sudu časti:
„Priključila sam se stranci istinski vjerujući u ono što ste nam prezentirali: rad, istina, poštenje, socijalna i društvena pravednost, zalaganje i znanje. Dizala sam glas za žene, no svaki moj pokušaj kako bi se što promijenilo završio je neslavno – ili me se udaralo u rebra da šutim ili se na mene vikalo i vrijeđalo me se”, napisala je, između ostalog, u pismu Sudu časti.
Bulatu, ali i predsjedniku stranke Dragutinu Lesaru, zamjera nedemokratske metode i isto takvo vladanje strankom.
Kada smo Rajka Bulata zamolili za komentar zbivanja unutar Laburista, na adrese svih medija stiglo je tek kratko priopćenje: „Mogu razumjeti njezino razočaranje što spletkama nije uspjela doći na drugo mjesto na listi. Nadam se samo da će izvršiti financijske obveze prema stranci“, odgovorili su Laburisti.

P.S. Dragica Zgrebec jedna je od zadnjih iz SDP-ove “stare garde” koja je “preživjela” Milanovićevu selekciju. Iako se upravo nju spominjalo kao buduću ministricu poljoprivrede, od toga će se najvjerojatnije odustati. Naime, kako ni Perhoč ni Milanović nisu imali hrabrosti da joj to kažu u oči, Milanović će radije taj resor prepustiti koalicijskom partneru HNS-u.

Izvor: 2951