Arhiva 07.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Lesar: Narušen je princip trodiobe vlasti

Pripreme Hrvatskih laburista - Stranke rada za skore lokalne izbore u razgovoru s novinarima u petak, 3. svibnja predstavili su predsjednik stranke Dragutin Lesar, ujedno i nositelj županijske liste, te kandidat za župana Marijan Belčić i kandidat za gradonačelnika Čakovca Denis Šarić.
Nismo dosad kretali ni u kakvu kampanju, držeći se zakona, iako smo okruženi desecina plakata, bilborda i objava u novinama, što je izravno suprotno zakonu i obvezujućim uputama Državnog izbornog povjerenstva, rekao je Belčić. Dodao je:
- Kad je danas izvješena zbirna lista kandidata za župana, obuzeo me čudan dojam da sam zalutao na reciklažno dvorište rabljenih političara jer sam na njoj jedino novo lice.
- Prošlo je vrijeme obećavanih megalomanskih projekata koji se nikad neće ostvariti i polaganja kamena-temeljaca za društvene domove koji se grade po 12 godina, rekao je Denis Šarić. Mi smo okupili ekipu novih ljudi koji će pružiti i novu politiku – bit je naše misije da vratimo Čakovec građanina i pružimo im nadu za bolje sutra.
Dragutin Lesar rekao je da su laburisti u zakonskom roku predali kandidature za župana, za gradonačelnika Čakovca i za načelnike te za njihove zamjenike u općinama Donji Kraljevec, Donja Dubrava, Mala Subotica i Dekanovec. Istaknuo je:
- Osobito mi je drago što smo, iako stari tek tri godine, s kandidacijskim listama za predstavnička tijela uspjeli pokriti više od pola Međimurja. Predali smo liste za Županiju i sva tri gradska vijeća te liste u općinama Belica, Dekanovec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Pribislavec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri i Šenkovec. To je i više nego smo očekivali.
Lesar je kritički komentirao posljednje izmjene Zakona o lokalnim izborima:
- Njima se određuje da nositelji izvršne vlasti, gradonačelnici i načelnici općina mogu biti i vijećnici u županijskoj skupštini, dok bi župan mogao biti član gradskog ili općinskog vijeća, a k tome načelnici i gradonačelnici mogu biti saborski zastupnici. Time je narušen princip trodiobe vlasti koji znači da jedna te ista osoba ne može biti izvršna vlast i član predstavničkog tijela. Budući da ta dva zakona, o lokalnim izborima i izborima za saborske zastupnike, nismo uspjeli popraviti u Saboru, obratili smo se Ustavnom sudu RH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti. Smatramo da je ovo dopuštanje dvostruke funkcije najgrublje narušavanje ustavnog poretka. U njemu je zapisana trodioba vlasti.
Lesar je najavio i zakonodavnu inicijativu za zabranu izbora kandidata za Sabor izvan svoje izborne jedinice. Podsjetio je primjerom na što misli – zastupnica Dragica Zgrebec nije izabrana u ovoj, već u II. izbornoj jedinic, koprivničko-bjelovarskoj. Ne mogu predstavnici Međimuraca biti oni koji nisu ovdje izabrani, rekao je, dodavši da sadašnje rješenje omogućava manipulacije partijskih vrhova u sastavljanju lista.(d.k.)

Kandidati predstavili imovinske kartice

Hrvatski laburisti - Stranka rada konferencijom za novinstvo održanom u subotu, 27. travnja predstavili su nekoliko svojih aktualnih inicijativa. Izložili su ih kandidat stranke za župana Marijan Belčić i kandidat za gradonačelnika Čakovca Denis Šarić te predsjednik Podružnice Rajko Bulat. Predlažemo da se Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika izmijeni tako da se plaće svih državnih dužnosnika smanje za 21 posto, rekao je Bulat. Smanjivanjem koeficijenta za izračun plaće za 3 posto, nisu u istom položaju domar osnovne škole i predsjednik Vlade. Neka se ovime pokaže razumijevanje za očajan socijalni trenutak u Hrvatskoj i položaj većine građana. Šarić je podsjetio da Laburisti ove godine ne slave Praznik rada, već se solidariziraju sa sindikatima koji su 1. svibnja prosvjedovali. Belčić i Šarić predstavili su svoje imovinske kartice. Belčić je suvlasnik kuće od 174 kvadrata u polovici, a kuće od 184 kvadrata s okućnicom u šestini, obje u Čakovcu, dvaju na kredit kupljenih automobila ukupne procijenjene vrijednosti od 150 tisuća kuna te starog mopeda, dok mu je štednja ispod razine za objavu. Šarić je suvlasnik stana od 42 kvadrata u Čakovcu, u polovici, kupljenog na kredit supruge, ima osobni automobil procijenjene vrijednosti od 80 tisuća kuna, bez štednje je koju bi trebalo objaviti i ima obrt Tipka servis koji je u postupku gašenja. Belčić je razgovor s novinarima zaključio javnim pozivom svim rivalima, kandidatima za župana na dogovor oko ponude lokalnoj Televiziji Srce. Belčić predlaže da se TV Srce pruži tehnička i financijska pomoć potrebna kako bi se organiziralo izravan televizijski prijenos predizbornog suočavanja iz nekog pogodnog javnog prostora. Studijski prostori TV Srce su, naime, u nedavnoj poplavi tako oštećeni da su privremeno neupotrebljivi.(d.k.)

Izvor: 3028