Arhiva 09.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Lesjak: Naknadu nisam primio godinu dana!

Nakon sjednice Općinskog vijeća u Pribislavcu 18. lipnja na kojoj vijećnici nisu izglasali ni dnevni red, na stranicama tjednika Međimurje okarakterizirali smo zasjedanje kao nedosljedno u smislu društvenog rada. Tema je stavljena i u kontekst podatka da vijećnicima za prisustvo sjednici pripada novčana naknada od 160 kuna neto, odnosno 303 kune sa svim davanjima državi.
Vijećniku iz redova romske nacionalne manjine Željku Balogu pripada 400 kuna naknade, što Općinu u konačnici košta 760 kuna, a predsjedniku Vijeća Ivici Lesjaku pripada naknada od 800 kuna neto, što je u konačnici 1.503 kune kad se plate i davanja državi.
Za neobaviještene, plaće i naknade u svim se slučajevima mjere isključivo u bruto iznosima (s uključenim davanjima državi) jer nije naknada samo ono što osoba primi na svoj račun, već i ono što, u ovom slučaju - Općina Pribislavec plati državi. Predsjednik Općinskog vijeća Ivica Lesjak u naknadnom je razgovoru za list Međimurje pojasnio kako mu pripadajuća naknada nije isplaćena već prilično dugo vremena. Podastire nam i potvrdu koju potpisuje općinska načelnica Višnja Ivačić iz koje je razvidno da je Općina Lesjaku dužna preko 20 tisuća kuna bruto za naknade iz prošle i ove godine.
- Gledajte, ova naknada mene ne spašava jer imam posao od kojeg živim, no, ne bih želio da sugrađani steknu dojam kako Vijeće vodim upravo zbog te naknade. Uostalom, one su i smanjene s našim mandatom, što govori u prilog tome da smo razložni i realni. Drugi je problem što općinski proračun već neko vrijeme ne može podnijeti trošak vijećničkih naknada, pa ih ne isplaćuje. To opet ne znači da obvezama pristupamo površno - ističe Ivica Lesjak.
Na novinarsko pitanje o sadržaju dnevnog reda sjednice na kojoj mu je načelnica uputila kritiku da je uvrstio samo pet od predloženih dvadeset točaka dnevnog reda, predsjednik Vijeća odgovara nam:
- Točno je da je u pripremi dnevnog reda sjednice načelnica Ivačić predlagala obiman sadržaj, no, u razgovoru smo došli do zajedničkog stava da ćemo na predmetnu sjednicu 18. lipnja staviti samo pet točaka dnevnog reda, a potom ću u najkraćem roku sazvati sjednicu s opsežnijim dnevnim redom. Ona je s time bila suglasna jer je bila svjesna da je upravo to što se u vrijeme sjednice poklopila nogometna utakmica Europskog prvenstva dovodilo u pitanje kvorum i kvalitetu rasprava tijekom zasjedanja. Njezin istup u uvodu sjednice u kojem me prozvala zbog sadržaja dnevnog reda koji smo, dakle, zajedno usuglasili toliko me zatekao da uopće nisam reagirao. Priroda posla kojim se bavim je takva da zahtijeva dobru organizaciju i smatram da sam imao dobar pristup. Sjednicu s punim dnevnim redom sazvao sam već 5. srpnja - ističe Lesjak i dodaje kako je komunikacija s načelnicom Višnjom Ivačić počesto na “klimavim nogama” zbog nedosljednog poštivanja dogovora. (A. Ličanin)

Izvor: 2989