Arhiva 26.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Let avionom je božanstven

- Da, sigurna sam da želim postati pilotkinja! Kad sam čula što je Patrik (16) učinio za mene, bio je to još jedan znak našeg čvrstog prijateljstva. Nakon svih odgledanih aeromitinga, jednim poslanim mailom omogućio mi je da kročim u avion i poletim… - rekla je ushićeno 17-godišnja Petra Ceilinger iz Nedelišća kojoj se nedavno ispunila želja i prvi je put na prostoru Aerokluba Međimurje, letjelišta u Pribislavcu, kročila u avion. Dok su slušali posljednje upute pilota Josipa Polanca, na licu im se vidjelo silno uzbuđenje. Podalje od aviona, njihovi roditelji prethodno su potpisali da njihova djeca mogu poletjeti, s obzirom da su još maloljetni.
PRIČA O PRIJATELJSTVU
Ova divna priča o prijateljstvu počela je u petom razredu osnovne škole, kad su Petra i Patrik postali prijatelji, no Petrin život puno je prije bio ispunjen letovima aviona.
- Moji roditelji Robertina i Ljubomir brata Davida i mene vodili su bar dva puta godišnje na aeromitinge, jer i sami vole avione. Vjerojatno je to nešto što mi je u krvi. A onda se, na jednom aeromitingu, sjećam se, išla sam u peti razred, u meni nešto prelomilo. Gledala sam jedan manevar i u tom trenutku znala sam da želim postati vojni pilot – ispričala je Petra.
Nakon završene osnovne škole, Petra i Patrik upisali su isto odjeljenje, računalstvo u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Drugi razred završili su s čistom peticom, čak sjede u razredu jedno ispred drugoga. Taj smjer odabrali su jer im je najbliži za upis na fakultet koji toliko priželjkuju.
ŽELE POSTATI PILOTI
Jedino se razilaze u željama - Petra želi postati vojni pilot, a on pilot za civilne letove. Patrik navodi i drugu opciju - medicinu, ako prva ne uspije. No, Petra sebe ne vidi nigdje drugdje u budućnosti, nego u kabini vojnog aviona. Simpatični Patrik s puno radosti ispričao je da ga je Petra jednostavno „zarazila„ ljubavlju prema avionima i da ju je u srednjoj školi, umjesto roditelja, počeo pratiti na aeromitinge. Posljednji je bio u Zeltwegu, u Austriji sredinom lipnja ove godine.
Kad je vidio Petrino ushićenje dok gleda u nebo i avione, ideja o ispunjenju želje samo se poklopila.
Njezino ushićenje bilo je puno veće kad je nakon dvadesetominutnog panoramskog leta izašla iz aviona, toliko sigurna da ne griješi u svojim željama. Uzviknula je: Da. To je to!
Zinka Čižmešija
Snimila Lana Zvošec

Izvor: 2948