Arhiva 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

LIJEČNICI: Ne bojte se uvoza radne snage

U Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu 21. veljače, na izvještajnoj godišnjoj skupštini okupili su se članovi čakovečke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora koja, osim liječnika, okuplja stomatologe te inženjere medicinske biokemije. Uz niz izvješća o aktivnostima, tajnica podružnice, doktorica Ana Jurin iznijela je, zasad, ohrabrujuće podatke, prema kojima baš i nema velikog odljeva stručnih kadrova iz naše bolnice.
Liječnici fluktuiraju, s odjela na odjel ili u drugu (međimursku) zdravstvenu ustanovu, ali ne bježe masovno - trbuhom za kruhom. U prošloj godini 8 je liječnika započelo specijalizaciju u našoj bolnici, a u mirovinu je otišlo 5 liječnika. Sedam mladih doktora medicine položilo je specijalistički ispit, a četiri stručnjaka iz čakovečke Bolnice postali su subspecijalisti, itd. O realiziranim aktivnostima u prošloj godini govorila je predsjednica HLZ-a - podružnice Čakovec Dubravka Kapun, dr. med.
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju liječnike čini nemirnima zbog mogućeg uvoza zdravstvene radne snage, što je u svjetlu nedavnog štrajka, te dvosmjernih prijetnji otkazima (liječnici su prijetili ministru, ministar njima), stvorilo i ostavilo gorčinu. O toj je temi govorio predsjednik povjerenstva liječničke komore za našu županiju Ivan Žokalj, dr. med.
- To je jedno od bolnih pitanja u našem zdravstvu, no, Hrvatska liječnička komora zatražila je iznimno visoku razinu poznavanja hrvatskog jezika za potencijalne konkurente za radna mjesta u našem zdravstvu, rekao je doktor Žokalj te srčanim govorom pokušao ohrabriti kolege.
Okupljene članove HLZ-a pozdravili su župan Matija Posavec, načelnik Općine D. Kraljevec Miljenko Horvat te izaslanik Grada Čakovca Toni Fažon.
- Županijska bolnica Čakovec spada među najracionalnije u ovoj zemlji, što dokazuju brojke. U tom kontekstu, smatram da nema opasnosti od pripajanja Bolnice nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, niti ukidanja djelatnosti koje imamo. No, i ovom prilikom ću vas pozvati na podizanje kvalitete suradnje među međimurskim zdravstvenim ustanovama. Ona mora postati bolja i na ljudskoj i na stručnoj razini, rekao je župan M. Posavec. (žd)

Izvor: 3072