Arhiva 12.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

LIJEČNIČKA DEŽURSTVA: Kad zaboli, Boga moli!

Naša čitateljica M.D. svjedočila nam je (i medicinskom dokumentacijom potvrdila) kako je razboljeti se blagdanom ili nedjeljom te kao stanovnik mjesta prilično udaljenog od Čakovca potražiti liječničku pomoć. Na izletu je povrijedila koljeno te se jutrom, po povratku kući, morala obratiti liječniku zbog vrlo jakih bolova. Bila je nedjelja (5. kolovoza) i postojao je samo jedan način da sazna je li joj noga slomljena ili nije. Bila je svjesna da nije životno ugrožena, ali je trebala pomoć. Prva postaja: Prelog, stanica Hitne medicinske pomoći, odakle je šalju u Čakovec, jer je tim na terenu. Stiže u Čakovec, u dispanzer nedaleko tržnice u kojem dežura liječnica obiteljske medicine (od 7 do 19 sati) i srčano se bori s punom čekaonicom hitnih i nehitnih, zaraznih i nezaraznih pacijenata, male djece u vrućici te Roma koji ulaze preko reda, po strasburškoj liniji apsolutnog prava na prednost.
- Dok sam čekala na red, pokraj mene se mlada žena previjala od bolova. Kasnije sam u bolničkom hodniku susrela njezinog supruga i upitala što je s njom. Odgovorio mi je: “Hitno su je odvezli u operacijsku dvoranu.” Prije toga je satima čekala na red, a život joj je bio u opasnosti! - ispričala mi je čitateljica kojoj je liječnica, po pregledu, napisala uputnicu za rengen.
- Zamolila sam da mi napiše i uputnicu za kirurga, da se ne moram, tri puta, po paklenoj vrućini i s bolovima, vraćati k njoj i po tu uputnicu. Doktorica je bila susretljiva i napisala mi je uputnicu - nastavlja M.D. koja uskoro zvoni na vrata Odjela za radiologiju Županijske bolnice u Čakovcu:
- Na vratima se pojavio tehničar iz Preloga i, umjesto pozdrava, rekao: “I baš ste denes morali dojti!” - svjedoči M.D.
S rtg nalazom stiže kirugu koji, također, “nije raspoložen”:
- Napisao je u nalazu da mi nije ništa, a potom dopisao špotanciju doktorici koja me poslala k njemu. Ako vam pozli ili se povrijedite nedjeljom ili blagdanom, bolje je da najprije odete psihijatru da vam da nešto za smirenje! - kaže naša čitateljica. Petnaestak dana nakon ovog događaja, M.D. ponovo (s nesmanjenim bolovima) odlazi u kiruršku ambulantu, na kontrolu. Drugi liječnici vidjeli su oštećenje na snimci, upisali ga u nalaz i zatražili dodatne pretrage (MR koljena). (?!)
SUJETITIS
Po drugi put, u prilično kratkom intervalu, u ruke mi sjeda medicinska dokumentacija u kojoj se liječnici pisanim putem (ne i pismenim!) prepucavaju s kolegama s druge strane pacijenta. U ovom slučaju, dežurni kirurg u nalaz pacijentice M.D. dopisao je bukvicu (upućenu dežurnoj liječnici obiteljske medicine na drugom kraju grada):
- Inače, nije potrebno pacijenta slati na kirurški pregled samo zato što je usput kad ide na RTG obradu, posebno ne onog sa starom povredom i koji samostalno hoda.
Dragi naši liječnici, obratite pažnju na ono što pišete i kako pišete jer more medicinskih nalaza ispisanih (i) u ovoj našoj bolnici može jedino poslužiti ministru Željku Jovanoviću da od njih izradi radne listiće za osnovnoškolce putem kojih će, na pogreškama, učiti pravopis i gramatiku materinjeg jezika.
Dragi pacijenti, budete li na nepravdu šutjeli, bit ćete šutnuti.
Dragi naši liječnici, sujetitis ćete morati liječiti negdje drugdje, a ne preko leđa pacijenata i njihovih nalaza koje često nose i u druge zdravstvene ustanove. Imate svoje asocijacije, pa unutar njih raspravite o problemima struke i organizacije unutar nje. Gdje ćete naučiti komunicirati? Pokušajte kod stručnjaka. Ali, oprez pri izboru: izbjegnite kolege iz šume na kraju bolničkog kruga (psihijatre) jer je sujetitis zarazan, pa i oni pate od iste boljke, zbog čega pacijentima njihovi međusobni animoziteti nisu nepoznanica.
Željka Drljić

Izvor: 2994