Arhiva 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Ljevaonica Ferro-Preis: I dalje se dimi!

U siječnju ove godine objavili smo opširan razgovor s direktorom tvrtke Ferro-preis Paškom Velom o problemu zbog kojeg već godinama negoduju mnogi Čakovčani - iritirajućem dimu koji izlazi iz dimnjaka ljevaonice željeza smještene u Ulici dr. Tome Bratkovića. Vela je tada najavio skoro rješavanje spomenutog pitanja, no, više od pola godine kasnije, značajnijeg pomaka, čini se - nema. U tvrtki se pravdaju  sporošću administracije.

Podsjetimo, Vela je u siječnju za naše novine izjavio da će radovi početi u proljeće ove godine i biti završeni od kraja lipnja. Prema projektima, tvrtka postojeće kupolne peći, koje su krivac za dim, namjerava zamijeniti indukcijskima, odnosno, onima na struju. Ipak, već je tada direktor ukazao na činjenicu da jedan od preduvjeta za spomenuto i izgradnja trafostanice, u čemu glavnu riječ ima Hrvatska elektroprivreda.

Zima i proljeće su prošli, a kako Ferro-preis i dalje dimi, taj je problem nedavno „potegnut“ i na sjednici Gradskog vijeća Čakovca. U opširnom odgovoru Gradu direktor Vela iznosi kronologiju provedbe čitavog projekta vrijednog 33,700.000 kuna. Prema onome što se može iščitati iz dopisa „zapelo“ je upravo kod HEP-a, odnosno, izvođača radova koji bi trebao sagraditi trafostanicu. Nakon raspisanog javnog natječaja, naručitelj HEP-ODS, između 6 pristiglih ponuda, odabrao je najpovoljniju. To je bilo još u veljači ove godine. No, na odluku je  pristigla žalba jednog ponuditelja te je u travnju natječaj poništen. Sad se očito čeka raspisivanje novog.

- Od predugovora sklopljenog između Ferro-preisa i HEP-ODS-a prošlo je više od godine dana, a pomaka nema. Procjenjujemo da HEP kasni s ispunjenjem svojih ugovornih obveza, ističe Vela, dodajući kako je što skoriji završetak investicije i interes Ferro-preisa. Povećat će se proizvodni kapaciteti i kvaliteta proizvodnje, uštedjeti na troškovima sirovine i energije…

- Vječni problem sporosti administracije ujedno nam tako otežava i inače povoljnu situaciju na tržištu. Zbog trenutnih kapaciteta proizvodnje, nismo u mogućnosti realizirati sve zahtjeve kupaca kojih je sve više, tvrdi Vela.

Tako je još uvijek teško i procijeniti kad će, što građane najviše zanima, iz dimnjaka ljevaonice prestati izlaziti dim. Premda je neugodan, u Ferro-preisu uvjeravaju da dim nije štetan po ljudsko zdravlje, pozivajući se na niz provedenih analiza.

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3090